szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

280 km/h-feletti tempónál egy hurkot csinálni a levegőben nem az autóversenyzők álma.

Az elmúlt hét végén tartottak egy kisebb, helyi összejövetelt vintage versenyautók számára az USA-ban. Az esemény egyik futamán arra emlékeztek, hogy 50 éve alapította Don Nichols a Shadow Carracing csapatot, ugyanakkor a verseny alatti látványos baleset vélhetően nem volt a ünneplés része.

A csapat alapítója egyébként érdekes figura volt, mert Don Nichols állítólag kém volt, aki az Egyesült Államok kormányának dolgozott Ázsiában. A Shadow Racing  elnevezés tulajdonképpen hivatkozás korábbi karrierjére, találó logóval. A csapat, minimális költségvetése ellenére a 1970-es években igen sikeres volt az észak-amerikai pályaverseny-sorozatban a Can-Amben, valamint a Forma-1-ben.

A mostani baleset során Jim Pace hajtotta a 1974-es Shadow DN4-est, amellyel Craig Bennetet kergette egy hasonló autóban. Pace éppen az egyik egyenesben haladt, amikor az autó orra elemelkedett a földről, majd a jármű kettészakadt.

A körülmények még nem tisztázottak, de úgy tűnik, hogy tankönyvi példája annak, amikor a levegő túlzott mértékben jut a kocsi alá és a korábbi szívóhatás, amit az aero elemek jelentenek, átfordul emelő erőbe. Csodálatos módon Pace sértetlenül úszta meg az incidenst. Az sem kizárt, hogy pont a felüljáró szűkítő hatása miatt torlódott a levegő két autó között,  amelyek egy enyhe emelkedőhöz is értek, hogy annak lett az emelőhatás az eredménye.

Ez repülés nem is ritka a versenyzésben, leglátványosabb példája a Le Mans-i 24 órás 1999-es futamán történt, amikor Mark Webber, aki akkor még nem volt F1-es pilóta, egy Mercedes-Benz CLR-rel szállt el, majd a fák közé csapódott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót

Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek