szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tulajdonos évek óta elhanyagolta a járművet, de ez nem menti fel a sofőrt, aki alatt tönkrement az autó és ezért balesetet okozott.

Kiskőrös belterületén, a Szent István utcában közlekedett 2019. augusztus 23-án délután egy jelenleg 47 éves férfi egy kölcsönkért Daewoo Matizzal. A sofőr az úton haladva egy kerékpáros előzésébe kezdett, azonban a manőver során az autó meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és a jobb oldali útpadka felé sodródva elütötte a biciklis asszonyt. A jármű végül nekiment egy vezetéktartó oszlopnak, a kerékpáros pedig a kocsi és az oszlop betongyámja közé szorult. A baleset során az 52 éves nő súlyos sérülést szenvedett - számol be a történtekről a police.hu.

Az igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy az autó hosszabb ideje fennálló karbantartási hiányosságok miatt hibásodott meg: a bal oldali alsó lengőkar gömbcsészéjéből a gömbfej kiszakadt, illetve a gumivédő is megsérült, mivel az alkatrészek több hónapon keresztül kenőanyag nélkül üzemeltek. A jármű hibái a vizsgálat szerint elinduláskor, valamint a használat során is egyértelműen észlelhetőek voltak, így a baleset bár műszaki hiba következtében, de a sofőr gondatlansága folytán következett be.

Az egyenruhások az autó vezetőjét közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. Ügyében a vizsgálat befejeződött, így a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán arra hívja fel a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ rendelkezései szerint a közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amelynek a műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek. A sofőr – kölcsönkért jármű esetében is – köteles meggyőződni arról, hogy a kocsi főbb berendezései, alkatrészei az előírtaknak megfelelően működnek. Hiányosság feltárásakor tilos elindulni, hiszen – amint a fenti példa is mutatja – az alkatrészek meghibásodásának következtében akár súlyos kimenetelű baleset is bekövetkezhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!