Molnár Barbara Vállalat + Vezető

Az információ hatalom, mégsem használjuk

Az információtechnológia kifejezés az átlagembernek és vállalkozónak inkább tűnik tömegoszlatónak, valami nagyon unalmasnak, amit úgysem értünk, használni meg főleg nem tudunk. Pedig az ismeret és a jó használat élet-halál kérdése lehet egy vállalkozásnál.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Féltik üzleti adataikat, de még bíznak a Facebookban a cégek

Tízből kilenc cég a kelleténél gyengébbnek ítéli érzékeny üzleti adatainak védelmét, leginkább a jelentős információbiztonsági beruházások elmaradása miatt. A munkatársak közösségimédia-használata egyelőre nem szerepel a legfontosabbnak ítélt biztonsági kockázatok között. Magyarországon, illetve a közép- és délkelet-európai régióban a cégek közel kétharmada az elmúlt egy évben sem emelt lényegesen IT-biztonsági büdzséjén, több mint 50 százalékuk pedig a következő 12 hónapban sem tervez ilyet.

hvg.hu Gazdaság

És akkor eltűnt a szemünk elől több százmilliárd forint

Dugdoshatják a közpénzt a jegybank alapítványai, vagy éppen nyithatnak borboltot a Budai Várban, ha úgy tartja kedvük. Indulna medvehagymát szedni? Vigyázzon, fejenként legfeljebb 2 kiló adómentes, a többit sáp terheli. A Matolcsy György unokatestvéréhez köthető egyfiókos mikrobank megszerezte a Buda-Cash ügyfélvagyonát, a hazai cégvezetők pedig állítják a munkaerőhiány a legnagyobb gazdasági probléma. Eközben az észtek megoldották az Uber-problémát, méghozzá úgy, hogy az mindenkinek tetszik. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Én és a Cégem

„Németországban kockafejű mérnökök dolgoznak”

A németországi IT piac, a maga 77,8 milliárd eurós forgalmával igencsak vonzó perspektíva a magyar KKV-k számára. A Kürt Zrt. adatmentés üzletág vezetője, a közelmúltban 8 millió dollár tőkebefektetést realizáló Balabit ügyvezetője, valamint az M27 ABSOLVO külpiacra lépési üzletágának vezetője számolnak be tapasztalataikról, mi a titka a sikeres németországi piacra lépésnek.

Rácz Tibor Vállalat + Vezető

Akik sikerrel lovagolják meg a big data hullámot

Durva felfutásban van az adatbányászat, adatelemzés, melynek segítségével meg lehet mondani például azt is, hogy jövőre melyik lesz az aktuális divatszín, hogy kik lesznek az első vásárlók, és ők hol akarnak vásárolni. Vannak magyar projektek, vállalkozások, amelyek mostanra már felvásárlási célpontokká váltak.

hvg.hu Én és a Cégem

Kifulladt a kis cégek fejlesztési lendülete

A Növekedési Hitelprogram év végi kifutásával nagy beruházási hullámra már nem lehet számítani a kkv-szektorban. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index, amely szerint mélyponton van a vállalkozások beruházási kedve, a cégek kevesebb, mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során. A beruházás tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.

hvg.hu Vállalkozás

Hamarosan durva pénzköltés kezdődik a cégeknél

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több mint 80 százalékuk gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések vannak az élen, de a kkv-k jelentős része tervezi a gépek, berendezések korszerűsítését is – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

hvg.hu Vállalkozás

A kkv-k még mindig kőbaltával dolgoznak

Bár az IT eszközeik lassú bővülésről számolnak be a kkv-k, árbevételüknek még mindig csak elenyésző részét, legfeljebb 2 százalékát költik ilyen jellegű beruházásokra.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Szövetkezett az ELMŰ és a T-Systems

A T-Systems Magyarország végzi idén október elsejétől az RWE IT Magyarországgal megkötött szerződés alapján, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport teljes körű IT-infrastruktúra üzemeltetését. A négy évre megkötött szerződés keretében a T-Systems Magyarország szerver-, hálózat- és desktop-üzemeltetést végez, valamint ellátja az ezekhez szorosan kapcsolódó, támogató feladatokat is.

Kele János Vállalkozás

Egy magyar cég, ahol nincs főnök, és bármit kikutatnak

Multicéget és egyetemet is húzott már ki a csávából egy debreceni cég egyik fejlesztése, amellyel adatokat lehet kinyerni az ember által kezelhetetlenné vált információhalmazból. A Slamby nem hagyományos adathalász banda, hanem igazi startup, van itt minden, amiről egy garázscég megismerszik: idealista hozzáállás, nagy álmok, menő laptopok, hit, meggyőződés, babzsákfotel a sarokban.

hvg.hu Vállalkozás

A világhír kapujában a magyar lehallgatásgátló startup

A világ 40 legígéretesebb mobiltechnológiai startupja közé választotta a CryptTalk mobillehallgatás ellen védő megoldás hazai kifejlesztőjét, az Arenim Technologies-t a CTIA, a mobilkommunikációs szektor washingtoni székhelyű nemzetközi szakmai szervezete. A magyar startup ezzel – Kelet-Közép-Európa egyetlen képviselőjeként – bekerült a CTIA Startup Lab program döntőjébe.

hvg.hu Vállalkozás

Itt a szuper állás előszobája

Valószínűleg sokan jelentkeztek már valaha egy állásra, amit azért nem kaptak meg, mert nem volt gyakorlatuk. De persze rögtön adódik a kérdés: hogyan szerezzen valaki gyakorlatot, ha anélkül senki sem veszi fel? Igen, ez a világ egyik tökéletes 22-es csapdája. A Prezi JUMP (Junior Mentoring Program) ezen az őrületen akar segíteni most induló hat hónapos fizetett gyakornoki programjával.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Három hónapja itt még ünnepség volt – most nincs más, mint letargia

Pár hónapon át heti négy nap dolgoztak, aztán egy ideig hetente hatszor jártak a munkahelyükre, augusztus közepéig ráadásul szabadságra sem mehettek el. Most azonban hideg zuhanyként érte a dolgozókat a komáromi Nokia-üzem bezárása. Sokan úgy érzik, eddig aranyéletük volt, mostantól pedig beindul a munkakeresés. Abban reménykednek, az Audi vagy az Opel felszívja őket, de tudják, lesznek, akiknek kényszerből be kell érniük a jelenlegi bérük töredékét kitevő fizetéssel máshol. Ha kellenek máshol. Helyszíni riportunk Komáromból.

hvg.hu/MTI Gazdaság

A Nokia mindenkit kirúg Komáromban és bezárja a gyárat

Kinyiffantja komáromi gyárát a Nokia, a termelést Ázsiába viszik. A tulajdonos Microsoft nemrég bejelentett nagy leépítéssorozatába a Népszabadság szerint a komáromi gyár is beleesett, s több mint 2000 munkahely szűnik meg. Ilyen egy igazi zöldmezős "kiruházás": a dolgozókat használaton kívüli raktárba terelték, és ott jelentették be nekik a döntést.

hvg.hu Vállalkozás

Ész nélkül fejlesztenek a cégek

Megugrott a hazai vállalkozások beruházási kedve, jelenleg a cégvezetők közel kétharmada tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozások esetében még ennél is jobb a helyzet, mivel közel tízből kilenc vállalkozás gondolkodik beruházásban. Továbbra is az informatikai fejlesztések a legnépszerűbbek a kkv-k körében, de nőtt a gépjárműpark korszerűsítésével kacérkodó vállalkozások aránya is.

Szlavkovics Rita Gazdaság

Robotzsaru vagy folyton virágzó almafa?

Egy kiemelkedően sikeresnek számító informatikai cég csődje, egy válás, egy idegösszeroppanás. Másfél éves lidércnyomás után új utakon a felszámolás alatt álló Factory Creative Studio Kft. egykori vezetője: pályázott szociális szövetkezet létrehozására, de a televíziózástól sem szakadt el, egy új alkalmazáson dolgozik, amellyel a passzív tévézés interaktívvá válik. Egy nagyon jól menő vidéki cég vesszőfutása Szegedtől Londonig.

1 2 3 4 5 6 7
Ukrajna mégis megkapja Irántól a lelőtt utasszállító fekete dobozait

Ukrajna mégis megkapja Irántól a lelőtt utasszállító fekete dobozait

Élet és halál művészete: 6710 embernél vizsgálták meg, meddig él, aki többet művelődik

Élet és halál művészete: 6710 embernél vizsgálták meg, meddig él, aki többet művelődik

Minden kilencedik magyar háztartás bajban van a rezsiszámlákkal

Minden kilencedik magyar háztartás bajban van a rezsiszámlákkal

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Simonka: Nem kérünk kegyelmet

Simonka: Nem kérünk kegyelmet

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

Hogy teljesítettek a Vajna-korszak utolsó produkciói?

Hogy teljesítettek a Vajna-korszak utolsó produkciói?

A Fábián Juliról készült film úgy beszél a nagyságról, hogy nem épít bálványt

A Fábián Juliról készült film úgy beszél a nagyságról, hogy nem épít bálványt

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Google Maps helyett: megvan, honnan lesz térkép a Huawei telefonjain

Google Maps helyett: megvan, honnan lesz térkép a Huawei telefonjain

A címlapról ajánljuk