hvg.hu/MTI Világ

A pápa szerint az Úr a migránsokkal van

Ferenc pápa az Európába érkező menekültekhez intézte első karácsonyi üzenetét. Az egyházfő szavait együtt hallgatták bevándorló családok, helyi lakosok és ferences szerzetesek Assisiben. A pápa szerint az egész világnak példát kellene vennie a dél-olaszországiak szolidaritásáról.

hvg.hu/MTI Világ

Szörnyű tragédia történt a Földközi-tengeren

Akkor borult fel egy menekülteket szállító lélekvesztő, amikor a migránsok egy része a korláthoz szaladt, hogy felhívja magukra egy arra járó kereskedőhajó legénységének figyelmét. A bárkán 700-an is lehettek, eddig 28 embert sikerült kimenteni.

MTI Világ

Több tucat menekült fagyott halálra a tengeren

Több mint kétszáz illegális bevándorló halt meg a délolasz tengeren hétfőn történt hajószerencsétlenségben – számoltak be az olasz hatóságoknak túlélők. Eddig 29 holttestet találtak meg, mindegyikük megfagyott a tengeren. A túlélők beszámolóit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Lampedusa szigetén tartózkodó képviselői is megerősítették.

hvg.hu Világ

Megrázó videót tettek a menekültekkel elsüllyedt hajóról

Lehozta a Repubblica.it azt a felvételt, amit a tavalyi, Lampedusa melletti hajószerencsétlenség helyszínén vettek föl a búvárok. Október 3-án elsüllyedt egy afrikai menekültekkel túlzsúfolt hajó az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigeténél. 366-an meghaltak, 20-an eltűntek, 155-en megmenkültek. A halottak között 41 gyermek volt. Minden utazó 3-3 ezer dollárt fizetett az embercsempészeknek. A megrázó felvételen látszanak a süllyedő hajó fogságába esett áldozatok, bár a közeli képeken kikockázták őket.

MTI Világ

Újabb menekülttragédiától tart az EU-biztos

Újra előfordulhat, hogy az októberi lampedusai tragédiához hasonlóan ismét több száz, Európába igyekvő ember leli halálát a Földközi-tengeren - vélekedett Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa pénteken az Európai Politikai Központ (EPC) elemzőközpont által rendezett beszélgetésen.

MTI Világ

Tengeri őrjáratozást vezetne be az EB

A migrációs áramlás és a menedékkérelmek kezelésének javítását célzó javaslatcsomaggal állt elő szerdán az Európai Bizottság. A csomagnak része a Földközi-tengeren - akár életük kockáztatásával is - Európába induló emberek életének megóvása is.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk