MTI Gazdaság

A Transparency ellenőrzi az M6-os autópálya befejezését

A Transparency International (TI) magyar szervezete felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat – közölte Martin József Péter, a szervezet ügyvezetője. Ez az első állami nagyberuházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet.

hvg.hu Gazdaság

Végre megtudhatjuk, hogy miért kapott 1,8 milliárdot a Századvég

Az MNB által kiírt tenderen a Századvég-alapítvány 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliós ajánlatával szemben. A Transparency International Magyarország ezután kiperelte a győztes tanulmányt és annak bírálatát, vagyis nyilvánosságra kell hozni, hogy miért a kormányközeli intézet pályázata nyert.

hvg.hu Itthon

Jóízű "sorosozással" reagált a Fidesz a korrupciós jelentésre

A Transparency International korrupciós jelentését látva a Fidesznek az jutott eszébe, hogy a szervezet "Soros pénzből finanszírozott", és mint olyan, "nyomásgyakorlás céljából támadja az országot". A TI jelentése szerint egyébként míg Magyarország korábban az EU korrupt harmadába tartozott, ma már a korrupt negyedbe.

hvg.hu Itthon

Colleen Bell beszólt a rokonokat közpénzhez engedő törvény miatt

Colleen Bell néhány pozitív példát említett ugyan, de ismét kritikával élt a Magyarországon tapsztalható korrupciós kockázat miatt. Meglátása szerint a túlkapások visszaszorítása az éber választókon, civil szervezeteken és oknyomozó újságírókon múlik.

hvg.hu Gazdaság

TI: A korrupciót hizlalják az országba ömlő uniós pénzek

Rendszeresen túlárazzák az uniós projekteket, és mindezt központosítva teszik – ez derül ki a Transparency International Magyarország-tanulmányából, amelyet ma mutattak be Budapesten. A hatóságok nem érdekeltek abban, hogy szigorúan ellenőrizzék a költéseket, így a túlárazás gyakorlatilag kódolva van a rendszerben. Nem ritka, hogy a piaci ár ötszöröséért szereznek be egy árut uniós támogatással.

Baksa Roland Itthon

Mégsem lefutott a „buktafalvi” jutalombotrány és a csányi kazánügy

Két, évek óta folyó, de valamiért nagyon vontatottan haladó korrupciógyanús ügy újra előkerült. Az egyik esetben 30-ból 19-szer jogtalanul kaptak közszolgálati jutalmat emberek, de a rendőrség szerint ez nem bűncselekmény. A másik ügyben 60 millióért szereltetett be egy önkormányzat kazánokat, amit 10 millió alatti összegből is ki lehetett volna hozni az új polgármester szerint. A régit nemrég gyanúsítottként hallgatták ki. A két fordulathoz az is kellett, hogy a Transparency International nem hagyta nyugodni az ügyészséget.

hvg.hu Gazdaság

"Olyan lehet az antennám, mint egy maláj gépé"

Bármelyik ellenzéki erő is kerülne kormányra, annak komoly, a költségvetésre negatív hatásai lennének. A pártoknak pedig szép korrupciós ígéretei vannak, ám többen hitelességi deficittel küzdenek. A Transparency International Magyarország sajtótájékoztatóján a pártok programjainak költségvetési hatásait és korrupcióellenes ígéreteit értékelték. Bod Péter Ákos, a program védnöke szerint ugyanakkor korrupcióellenes ígéretek területén ő már érzékel pozitív jeleket, de az is elképzelhető, hogy az ő antennája vette rosszul a jeleket.

Varga Szabolcs Vállalkozás

A top 50 magyar vállalat harmada megbukott az átláthatósági vizsgálaton

Az autógyártás és a kiskereskedelem áll a leggyengébben átláthatóság terén – derült ki a Transpareny International mai budapesti sajtótájékoztatóján. A szervezet az 50 legnagyobb magyarországi vállalatot vizsgáló kutatásában az látszik, hogy a cégek egyharmada – 14 vállalat – egyáltalán nem közöl adatokat korrupcióellenes programjáról.

hvg.hu Itthon

Transparency: tisztul a választás, de korrupt marad a kampány

Az átláthatóságért küzdő szervezet üdvözli, hogy fideszes képviselők a civilek kedvére való módosítást nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, bár éppen a legkifogásolhatóbb elemet hagyták változatlanul: a külhoni szavazópolgárok névjegyzéke nem lesz nyilvános. A kampányfinanszírozás ügyében azonban semmilyen megnyugtató változást nem hoz a Cser-Palkovicsék által beadott módosító.

M. László Ferenc Itthon

Begyulladt bürokratákra tolná a korrupció elleni harcot a kormány

Megtörné a „hallgatás törvényét” a korrupció által veszélyeztetett hivatalokban és cégeknél a kormány. A héten közzétett javaslat szerint akár az interneten is be lehetne jelenteni, ha valaki gyanút fog. A civilek szerint viszont azzal, hogy az ügyek kivizsgálását kiszolgáltatott köztisztviselőkre bíznák, a törvény írott malaszt lesz, ráadásul az állam elfoglalására, a közbeszerzések kisajátítására törekvő érdekcsoportok ellen nem véd.

MTI Itthon

Jogvédők: el lehet csalni a választásokat

Nem látja biztosítottnak az átlátható és ellenőrizhető választást az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital Institute, a Társaság a Szabadságjogokért, és a Transparency International Magyarország, ezért a választási eljárásról szóló módosítását tartják szükségesnek.

hvg.hu Itthon

Törvényt módosítana a kormány – közösen tiltakoznak ellene

Az atlatszo.hu a K-Monitorral, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel és a Transparency International Magyarországgal együtt, levélben kérte az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat elutasítását Rogán Antaltól és Harrach Pétertől. Ugyancsak levélben kérték Navracsics Tibortól, hogy a kormány ne támogassa a törvény elfogadását.

hvg.hu Itthon

Jogvédők: az új Ptk. üzleti titokká teszi a közpénzköltést

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International Magyarország és K-Monitor kifogásolja, hogy az új Ptk.-ra vonatkozó törvényjavaslat általános vitája a jövő héten zajlik a parlamentben, azonban nyoma sincs az információszabadság-törvény módosítására irányuló kezdeményezésnek.

hvg.hu Tech

Elege van a korrupcióból? Így is tehet ellene

A Transparency International ezúttal mobiltelefonon megy neki a korrupciónak, a pályázatra Android rendszerre fejlesztett alkalmazásokat várnak. A kreatív fejlesztők jutalma összesen 800 ezer forint lesz.

MTI Gazdaság

Elégedett Simorék közbeszerzési eljárásával a TI

A Transparency International Magyarország (TI) másodszor monitorozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közbeszerzési eljárását és megállapította, hogy az MNB az eljárást jogszerűen, illetve a tisztesség és az átláthatóság legmagasabb szintű kívánalmainak megfelelően bonyolította le - közölte a nemzetközi korrupcióellenes szervezet kedden az MTI-vel.

hvg.hu Itthon

Másodszor fúrja meg a Fidesz a pártfinanszírozás reformját

Már a második alkalommal buktatja el a Fidesz a párt- és kampányfinanszírozásról folyó pártok közti egyeztetést. 2009-ben több hónapos tárgyalás után a parlamenti beterjesztés előtt új ötletekkel álltak elő. Most egy hónap alatt háromszor mondták le az egyeztetést arra hivatkozva, hogy nem jó nekik a kijelölt időpont. Az ellenzék nem is akart tárgyalni, a Transparency International (TI) győzte meg őket, hogy érdemes lenne megegyezni a Fidesszel. A kormánypártok halogatása miatt a TI mégis bedobta a törölközőt. A jelenlegi rendszer miatt az ombudsman is az Alkotmánybírósághoz fordult. Lázár János tavaly szeptemberben még azt ígérte, 2011. decemberig teljesen új törvényt fogadnak el.

MTI Itthon

Pártfinanszírozás: a Fidesz saját nyilatkozatát veszi semmibe

A pártok állami támogatásának megvonása súlyos korrupciós kockázatokat rejt magában, e javaslat pedig a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de magában semmire nem kínál megoldást - közölte véleményét a Transparency International a pártfinanszírozás tervezett új rendszerével kapcsolatban. Szerintük a rendszer átfogó rendezésére volna szükség.

Tausz Péter Gazdaság

Ha a polgármester feleségének a cége festi ki az iskolát

Akik majd átmennek a felújított hídon, sétálnak a díszburkolattal kirakott főtéren vagy a frissen kifestett iskolába viszik gyerekeiket, azok jelezzék, ha a díszburkolat feljött, vagy hogy a polgármester feleségének a cége festette ki az iskolát. Tausz Péter jogász, a Transparency International projektvezetője a közbeszerzések állampolgári felügyeletéről, valamint arról, mivel lehetne kikényszeríteni, hogy érezhetően csökkenjen a korrupció a közéletben. A hvg.hu korrupcióellenes sorozata.

1 2 3
Ciprus vállalja, hogy kezeli a náluk megfertőződött turistákat, és még a nyaralás költségét is fizetik

Ciprus vállalja, hogy kezeli a náluk megfertőződött turistákat, és még a nyaralás költségét is fizetik

Visszatérhetnek a nézők a magyar sporteseményekre

Visszatérhetnek a nézők a magyar sporteseményekre

Kellett egy válság, de nagyot lépett Brüsszel egy szorosabb EU felé

Kellett egy válság, de nagyot lépett Brüsszel egy szorosabb EU felé

Szlávik: Több tízezer olyan ember lehet, aki átesett a fertőzésen, de nem tud róla

Szlávik: Több tízezer olyan ember lehet, aki átesett a fertőzésen, de nem tud róla

Economist: 40 százalékkal is zuhanhat Kelet-Közép-Európában a GDP

Economist: 40 százalékkal is zuhanhat Kelet-Közép-Európában a GDP

Női vezetők mutatják meg, milyen a sikeres válságkezelés járvány idején

Női vezetők mutatják meg, milyen a sikeres válságkezelés járvány idején

A karantén újra összehozta A Gyűrűk Ura szereplőit

A karantén újra összehozta A Gyűrűk Ura szereplőit

Mintát vettek a Balatonból, 69-féle gyógyszermaradványt találtak

Mintát vettek a Balatonból, 69-féle gyógyszermaradványt találtak

A címlapról ajánljuk