hvg.hu Itthon

Ügynökügy: karton network - voltak-e fiktív ügynökök?

Újabb fejezetet nyitott az ügynökügy vaskos történetében a Momentum Mozgalom, amire a kormány hamar válaszolt a mágnesszalagok áthelyezésének ötletével. Ungváry Krisztián történész a HVG-ben áttekinti mindazt, amit a 6-os kartonokról tudni érdemes.

hvg.hu Itthon

Sípolás és vérző fejű emberek - videón a Kossuth téri balhé

Tettlegességig fajuló szócsaták, füttyszó és dulakodás kísérte a Fidesz október 23-i ünnepségét a Kossuth téren. Ungváry Krisztián történészt is arcon ütötte egy ünneplő, amikor a kormány politikája elleni tiltakozásul sípolt Orbán Viktor beszéde alatt, de a hvg.hu videósát is megrángatták. Összefoglaló.

hvg.hu Itthon

Ungváry: A szobrot kapó Hóman nagyon is kezdeményező volt a zsidótörvényekben

Homlokegyenest eltérő álláspontot képviselt két történész csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott konferencián Hóman Bálintról, a Horthy-kor második felének meghatározó politikusáról, az 1932-38 és 1939-42 közötti magyar kultuszminiszterről. A vita Hómannak a zsidótörvények előkészítésében és meghozatalában játszott szerepéről csúcsosodott ki, ami azért érdekes, mert a néhai miniszternek most készülnek – kormánypénzből - Székesfehérváron szobrot állítani, ami a hvg.hu értesülései szerint nemzetközi diplomáciai körökben is komoly aggodalmat váltott ki.

Lakner Dávid Itthon

"Trianont se kiköpni, se lenyelni nem tudjuk"

Trianon 2015-ben: Trauma vagy neurózis? – ezzel a címmel tartott pódiumbeszélgetést az Ökopolisz Alapítvány Ungváry Krisztián részvételével. A történész szerint a soknemzetiségű magyar állam robbanása elkerülhetetlen volt, és ma elsősorban azok valós problémáira kellene figyelnünk, akik kisebbségi létben élnek, és nem Wass Albert exportálása fogja megoldani a gondokat.

hvg.hu Itthon

Húszezer dollárt kínáltak az MSZP közelében eltűnt aranyakért

Ungváry Krisztián történész nemrég írt egy cikket arról, hogy a rendszerváltás előtt értékes érmegyűjteményt kapott az MSZMP, amelynek azután 1998 környékén nyoma veszett. Az Átlátszó pénteki cikke szerint Thürmer Gyulának 20 ezer dollárt kínáltak a szajréért, mégpedig – váratlan fordulat! – pont az MSZP.

hvg.hu Itthon

Figyelő: Az MSZP közelében tűnt el 17 kilónyi aranyérme

Ismeretlen forrásból származó, 17 kilogrammnyi Napóleon-aranyérme került az MSZMP kezébe 1987-ben, aztán a jegybanknál letétbe helyezett kincs egy pártközeli ügyvéd kezébe került és eltűnt – derül ki Ungváry Krisztián történész a Figyelőben megjelent cikkéből.

hvg.hu Itthon

Megint beperli Ungváryt Kiss László alkotmánybíró

Kiss László alkotmánybíró büntető- és polgári pert is indít Ungváry Krisztiánnal szemben, mert szerinte a történész a sajtónak eljuttatott közleményében tulajdonképpen azt állította, hogy a strasbourgi bíróság keddi ítéletével megerősítette volna az "ügynöki" múltját.

hvg.hu Itthon

Ungvárynak adtak igazat Strasbourgban

A magyar állam 7000 eurós kártérítést és 1800 eurós perköltséget köteles fizetni a Kiss László alkotmánybíró pártállami múltjáról értekező történésznek, és kártérítéssel tartozik az ÉS-t kiadó cégnek is – döntöttek kedden Strasbourgban.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk