#aszpartám









Cukor helyett édesítő? Nem biztos, hogy jó ötlet
 

Cukor helyett édesítő? Nem biztos, hogy jó ötlet

Sokan használnak édesítőszereket cukor helyett, bízva abban, hogy ezzel jót tesznek az egészségüknek. Azonban kiderült, hogy a cukorhelyettesítők nem várt hatással lehetnek a szervezetre, pontosabban a bélrendszerre és az anyagcserére.

hvg.hu hvg.hu

Kalóriamentes, és mégsem fogyunk tőle, mi az?
 

Kalóriamentes, és mégsem fogyunk tőle, mi az?

Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit” tegyük a kávénkba?



Diabétesz: a cukornál is veszélyesebb lehet nőknél az édesítőszer
 

Diabétesz: a cukornál is veszélyesebb lehet nőknél az édesítőszer

A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó "light" italok növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát, jobban, mint az általános cukrot tartalmazók. A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.

MTI MTI