Áprilisi tél: veszélyben-e a szőlőtermés?
A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre.
A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre.
Idén ötödik alkalommal rendezik meg Pécsett a közelmúltig még sokak által kissé lenézett, leginkább alig ismert fajta, a portugieser világversenyét. Az idei válogatóra már tucatnyi országból érkeztek minták, és az eddigiek alapján joggal feltételezhető: a portugieser is képes legalább olyan nagy borokat adni, mint a cabernet-k. Erről is kérdeztük Győrffy Zoltánt, a verseny fő szervezőjét, a Pécsi Borozó főszerkesztőjét.
Közel tucatnyi óbort pattintott ki Bock József a minap Villányban egy exkluzív vacsora kísérőiként. Az este céljáról, az apa-fia barátságos boros pengeváltásról, a villányi muzeális tételekről és életmódváltásáról is faggattuk az ismert borászt.
Víz alatt érlelt borokat kínál egy horvátországi borászat, ahol búvárkodás közben meg is lehet nézni a víz alatti borászkodást.
Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Kilenc pincészet részvételével készült el a 2016-os évjáratú Tarcal Bor, amely az idei Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége keretében kerül először poharakba.
Borral és cigarettával a kezében szerette volna megnézni a naplementét. A férfiről megrendítő fotó készült.
Egytőről - ez január óta egy borkulturális, leginkább borbár-kulturális szerveződés neve, mostantól pedig már egy szekszárdi boré is.
Több, mint 20 millió forint értékű bort kínálgatnak szét az ezen a hétvégén zajló VinCE Budapest mesterkurzusain a Hotel Corinthiában. Jegyzetünkben igyekszünk bemutatni, milyen érdekességekre bukkanhatott a többé-kevésbé civilizált borissza.
Sebestyén Balázs és Vadon Jani a Reggeli Show pénteki adásában először kóstolhatta meg az amerikai elnök borászatának produktumait. A rádiósoknak nem igazán ízlett a nedű, ami szerintük kicsit íztelen, az pedig ki sem derült a hiányos feliratozásból, egyáltalán hány százalékban tartalmaz alkoholt.
Egy nagy becsben tartott bordeaux-i szőlészet márkás termékét, a Comte de Talem címkéjű vöröset 0,96 euróért, azaz 96 centért árulják március negyedike óta a Carrefour áruházlánc franciaországi üzleteiben.
A jövő hét végi VinCe mega boros seregszemle után sem maradnak a torkok szárazon. Pláne nem a Corinthia Hotel Budapest termei. Tokaj-Hegyaljáé a terep március 25-én, nomen est omen, a Tokaji Március jegyében.
Tavaly a Lidl Magyarország révén a magyar borászatok 6,1 millió palack bort exportáltak, ami mintegy 50 százalékkal több az előző évi 4 millió palackhoz képest - mondta Nepp Zoltán, a cég beszerzési ügyvezető igazgatója.
Minden évben ez idő tájt már felfokozott érdeklődéssel várják a szakma képviselői, szakújságírók és borkedvelők egyaránt, vajon sikerül-e a korábbi évek programjaihoz hasonló intenzitású mesterkurzusokkal, bemutatókkal, rangos kiállítókkal előrukkolnia a VinCE Budapestnek.
Francia stílusban nyomja, azaz ebédhez vagy utána vágyik egy pohár könnyű rozéra, vagy vörösre? Akkor is, ha épp nem vendéglőben eszik? Vagy stresszoldáshoz kellene azonnal pár korty? Akkor ilyen táskát mindenképpen be kell szereznie, így mindig kéznél lesz a rozé. Poharat persze tartson magánál!
Gyertyafényes vacsora az alkalomhoz illő pohár borral, ami akár egy vallomással is felérhet. De mit válasszunk? Tuti tippjeink vannak. Azoknak is, akik csak most ismerkednek a borok világával, és olyanoknak is, akik már a címkével üzennének szerelmüknek.
"Egy olyan estét szeretnénk most, amit sosem fogtok elfelejteni" - ígérte a svéd, aki kiugrott messzeföldön híres nordic konyhájából és a budapesti Belvárosban landolt.
Ez aztán biztos, hogy nem fából vaskarika. Hanem "üveg”, ami bámulatos átváltozásra bírja az italokat.
Pár hete még az idei új kurzusokat hirdette a Szántó Tibor Fine Chocolates a Facebook-oldalán. Most, csütörtök délután lesújtó hírt közölt a család.
Nemrégiben kezdtek szállingózni a hírek, amelyekre tech-mániások és borbarátok egyaránt felkapták a fejüket: már Magyarországon is van NFC-technológiával ellátott pezsgősüveg. A pezsgő készítőjét, Jelena Szavercsenkót és párját, a rádiós kommunikációkat fejlesztő mérnököt, Kern Pált kérdeztük.
Még két hét, s ha -sajnos- nem is a vízcsapból fog folyni, de töménytelen sok pohár megtelik furminttal februárban. A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de a sajátunknak tekinthetjük.