szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár napja jelentette be Peter Kwong kínai üzletember, hogy megvette a bordeaux-i régió egyik legnagyobb becsben tartott szőlészetét, amely, mint minden borgazdaság, egy kastély körül jött létre. A mesés építmény neve: Chateau Bellefont-Belcier.

Ez a név sokat mond a helyi borok és azon belül is legendás Saint-Emilion-i körzet rajongóinak. Itt, az UNESCO világörökségi helyszínén készül a világ egyik, ha nem a legjobb – de ez ízlés dolga – vörösbora. És ez immár a hetedik bordeaux-i szőlészet, amely a Peter Kwong által vezetett „Vignoble K” nevű cég tulajdonába került. Peter Kwong Vietnamban született, majd Hongkongban futott be üzleti karriert, és már menő kínai milliomosként szállt be a franciaországi borbizniszbe. Egyébként ő volt az első kínai, még 1997-ben, aki szőlőbirtokot vásárolt a legendás bortermelő körzetben. Jelenleg Saint-Emilion község környékén már negyven hektárral rendelkezik. Persze nem ő az egyetlen kínai befektető a környéken.

Nincs hivatalos statisztika arról, hogy valójában mekkora területű szőlőbirtok van kínai kézen Európa talán legértékesebb borvidékén. A cégek valós tulajdonosi háttere ugyanis nehezen átlátható. De a Vinea Transaction nevű, borra szakosodott iroda felmérése szerint kb. 3500 hektárnyi bordeaux-i minőségi szőlőbirtok van már kínai tulajdonban. Az egész régió azért ennél jóval nagyobb, 113 ezer hektáros. De a borgazdaságok külföldi tulajdonosai között messze a kínaiak az elsők, 47 százalékkal. A második, Bordeaux környékén borászatot üzemeltető nemzet Belgium, a belgák a külföldi befektetők 21 százalékát teszik ki – írja a Le Figaro.

Most akkor veszélyben van a francia kulináris örökség része, a fantasztikus bordeaux-i bor?

Szó sincs róla. Attól, hogy a tulaj kínai, a bor még francia, a szakértők, a gazdálkodók franciák, csak az egészbe a pénzt, nem kevés pénzt nyomó tulajdonos kínai. És ez nem hátrány. Merthogy a bordeaux-i termelők hivatalos szervezetének adatai szerint a legendás francia régióban kb. 2,1 millió hektoliter bort termeltek meg tavaly. És Kínában kb. 620 ezer hektolitert adtak el, vagyis a teljes termés 30 százalékát. Tehát erről szól a történet. Egyrészt az évszázados tradíciók és a termelési tapasztalat védelméről, másrészt pedig arról, hogy nagy mennyiségben, igazán színvonalas termékkel csak akkor boldogulhat valaki a világpiacon, ha a produktumra Kína is vevő. És – részben a Franciaországban szőlőbirtokokkal rendelkező kínai milliomosoknak köszönhetően is – a bordeaux-i bornak nem kell kínai cégér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért