#bor





Mitiszol – csak természetesen
 

Mitiszol – csak természetesen

Nyolc évvel ezelőtt mutatták meg magukat először azok a termelők, akik az "igaz borokban" hisznek, és csak tiszta forrásból merítkeznek. Most szombaton a Millenáris D csarnokában ismét várják azokat a borkedvelőket, akik tényleg szeretnék tudni, mit s honnan tölt a poharukba 11 borvidék 30 borásza.

-gy- -gy-

Kortyokban a terroir – kóstoló a Nagy-Eged-hegyről
 

Kortyokban a terroir – kóstoló a Nagy-Eged-hegyről

A nemzetközi bortérképre igyekszik felhelyezni az egri borvidék legmagasabban fekvő, és talán legrégebbi szőlőterületét, a Nagy-Eged-hegy dűlőt három borászat. A St. Andrea, Kovács Nimród és a Gróf Buttler közelmúltban megtartott mesterkurzusán kiderült: erre minden esélyük megvan.

-in- -in-

Junibor – frissek, fiatalok
 

Junibor – frissek, fiatalok

Öt új taggal bővült a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete –, megújult az elnökség és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében. Az üzenet egyértelmű: a Junibor továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete szeretne lenni, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.

hvg.hu hvg.hu


Mi a rizling titka? Válaszol: Jásdi István és Szászi Endre
 

Mi a rizling titka? Válaszol: Jásdi István és Szászi Endre

Javában zajlik az Olaszrizling Október, ezért mi is megkérdeztünk két emblematikus Balaton-felvidéki borászt: mi a titka a jó rizlingnek? A két, spontán erjesztésben hívő szakember szerint a fajta kiválóan alkalmas a terroir megjelenítésére, sokszínű kísérője lehet a magyar konyhának, talán izgalmasabb is, mint a furmint és a hárslevelű, de legfontosabb tulajdonsága, hogy gondolkodás nélkül kérik belőle a második poharat…

Izsák Norbert Izsák Norbert

Gasztroturista – a bor fővárosában
 

Gasztroturista – a bor fővárosában

“Vive la France!” – a bor francia fővárosában minden az élet szeretetéről szól. Gyönyörű épületek, könnyed francia elegancia, nagypolgári, de mégis bohém hangulat. Vörösbor, sajt, osztriga és libamáj végtelen mennyiségben, az isteni francia desszertekről nem beszélve. S ha nem lenne elég, van még mit felfedezni a borvidéken, a mi kedvencünk a festői kisváros, Saint-Émilion lett. Gasztroturista Bordeaux-ban járt.

SZJ SZJ

A juhfark ünnepe
 

A juhfark ünnepe

Kiteljesedő kaland vagy tartós siker, szépen ívelő fejlődés? Többek között ezt is taglalják jeles borszakértők egy workshop keretében a szeptember 23-ai II. Somlói Juhfark Ünnepen, ahol 14 pince 26 juhfarkját kóstolhatják a borkedvelők.

-gy- -gy-

Merítés – borfesztivál jegyzet
 

Merítés – borfesztivál jegyzet

Derék borkedvelők aligha panaszkodhatnak, hogy kevés a program, hovatovább már egész évben fesztiválozunk. De ha azt mondjuk: „aborfesztivál”, mindenki ugyanarra gondol. Szerény körképünkben a 26. Budapesti Borfesztivál újdonságait igyekszünk bemutatni.

I.N. I.N.



Tokaji Ősz – a legszebb borokkal
 

Tokaji Ősz – a legszebb borokkal

Ezen a hétvégén a budai Várban fesztiváloznak a borok, egy hét múlva pedig Tokaj-Hegyalján a borgasztronómia színe-java: szeptember közepén 14. alkalommal kerül sor az egyik legimpozánsabb borvidéki rendezvényre.

Sz.M.I. Sz.M.I.

Már 6000 éve boroztak
 

Már 6000 éve boroztak

Az eddig ismerteknél jóval régebbi bormaradványokra bukkantak amerikai és olasz kutatók Szicíliában. A felfedezés akár felülírhatja a bortörténetet.

T.S. T.S.