Bornaptár 2017
Már csak három szombatunk van januárban, de négy kihagyhatatlan program is kínálkozik a borbarátoknak. Az éves válogatásban pedig ötven kóstolás a minimum.
Már csak három szombatunk van januárban, de négy kihagyhatatlan program is kínálkozik a borbarátoknak. Az éves válogatásban pedig ötven kóstolás a minimum.
Az ajakpirosítók csomagolásukban is borosüvegre emlékeztetnek, a színek pedig fajtánként választhatók: például cabernet vagy shiraz vörös, esetleg malbec bordó.
Nem nagyon kell törni a fejünket, mit tegyünk a fa alá gasztronauta rokonainknak, barátainknak, de még szégyellnünk sem kell, hogy már megint egy könyv jut eszünkbe frappáns megoldásként. Amióta a gasztroforradalom a kiadóknál is kirobbant, ilyen tájt szinte felrobban a könyvpiac. Karácsony előtt egész konyhát tölthetünk meg a különböző kiadványokkal.
Nyolc borbár, egy pince, egy borkereskedés és egy bormédium fogott össze, hogy közös kezdeményezésükkel felhívják a figyelmet a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára, a kékfrankosra.
A mínuszos hír a következő: Szepsy István és Lőrincz György közös adventi borcsomaggal rukkolt elő. A lényeg azonban – mint annyiszor, úgy most is – a tények mögött van.
Tokaj-hegyaljai borászatot vett Mészáros Lőrinc. Az 1,2 milliárd forintos törzstőkéjű céget 120 millióért szerezte meg – derült ki a cégbírósági adatokból. A bodrogkisfaludi vállalkozás már állami megbízást is kapott, az 1956-os évjáratú tokaji aszúkat palackozták át a forradalom évfordulójára. A birtokigazgató azt állítja: szakmai elhivatottságból, ingyen végezték a munkát – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.
Három közösségi borászati feldolgozóüzem épül Tokaj-Hegyalján, és rövidesen elindulnak a borvidék közösségi beszerzési, illetve marketing programjai is.
Ki ne szeretne olvasgatni egy finom pohár bor kortyolgatása közben? Egy olasz borászat megkönnyíti a dolgunkat.
Csak Horvátországból mintegy 40 szakújságíró érkezett a villányi borvidékre, hogy megértse, mit jelent a Dél-Magyarországot jelképező legjellegzetesebb fajta. A Franc&Franc nemzetközi konferencián és a monstre kóstolón Master of Wine-ok részvételével igyekeztek meghatározni a villányi franc igazi arcát – és piaci lehetőségeit.
Minden szempontból nagykorúvá érett Koch Csaba borászati vállalkozása: a negyedszázados jubileumot ünneplő borász mostanában minőségi bort adó rezisztens fajtákkal kívánja beírni magát a hazai bortörténeti annalesekbe. Mindezt jó eséllyel. A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködésben pedig teljesen új fajtákkal és fajtajelöltekkel kísérletezik.
A külföldi borszakírók, újságírók, bloggerek nemzetközi listáján a borversenyeken elért eredményei alapján Magyarország a mezőny első felében van. A legjobbnak értékelt borok idei rangsorában pedig igen szép helyezést kapott egy villányi vörös is.