Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő
Nem kell avatott sommeliernek lenni ahhoz, hogy minden fontos információt kiderítsen valaki arról a borról, amit éppen iszik.
Nem kell avatott sommeliernek lenni ahhoz, hogy minden fontos információt kiderítsen valaki arról a borról, amit éppen iszik.
A színész Csopakon járt lecsózni és bort kóstolni.
Három magyarországi borrégió termékeit mutatta be Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő az EP brüsszeli székházában - közölte szerdán a képviselő irodája.
Borkedvelőknek ismerősen cseng annak a patinás osztrák cégnek a neve, amelyik most a különleges italok helyett egész máshoz adja a nevét.
Ha tudományosan étkezik, igyon tudományosan: persze, mértékkel.
Mi tagadás, az Ihatóbb Magyarországért Egyesület mindenre elszánt elnökének határozott pressziójára, mérsékelt lelkesedéssel keveredtünk el a tolnai borbemutatóra. A végén alig lehetett hazazavarni minket.
Idén 10. alkalommal zárták le egy májusi hétvégére Etyeket, hogy a borszerető népek zavartalanul dülöngélhessenek pincéről pincére. A választék óriási volt, az idő és a hangulat is kellemes, persze, hogy nem hagyhattuk ki.
Ezeréves hagyomány, 60 őshonos és 140 nemzetközi fajta – alig tudunk valamit a szomszédainkról.
Olyanokat mondanak néha a szakértők, hogy X bor, Y tétel „nagy bor”. Mezei fogyasztó néha elgondolkozik ezen. Mitől nagy? A nagy jobb mint a jó? Kis bor is lehet jó? Jó bor lehet kicsi?
Bécsben rendezték meg a kontinens legjobb borszakértőinek versenyét. 37 sommelier került be az Eb végső fázisába. De a selejtezők után csak négyen maradtak a döntő megmérettetésre, vagyis afféle Final Four zajlott, mint a kézi- vagy kosárlabda európai kupákban.
Elképesztő eredménnyel végződött a borfelismerő világbajnokság. A kínai csapat végzett az első helyen.
Minden eddiginél több, 180 pincészet mintegy 600 bora kóstolható az 5. Borjour Magnumon szombaton a Millenáris parkban, ahol idén már 30 sajtos, sonkás, olívás, csokoládés és egyéb gasztrostand is várja a közönséget.
„Érden volt 400 négyszögöl szőlőnk, amelyből 10-15 hektó bor termett évente. Gyerekkoromban a húgommal együtt befogtak a szüleim a szőlő körüli munkákba, de én már akkor is inkább az öreg bálványprésnél szorgoskodtam a legszívesebben” – jelzi Gálné Dignisz Éva, a négy egymást követő évben az év bortermelője címre jelölt szigetcsépi borász, hogy mostani sikereit már egész korán megalapozta. Az interjú eredetileg a HVG Bor és Utazás Plusz 2014 című kiadványban jelent meg.
Túl jó minőség miatt vontak ki bort Svédországban a kereskedelmi forgalomból: a spanyol italból a boltokba került jobbnak bizonyult az előzetes termékmintánál.
"Csillagvizsgálatra" hívják a borkedvelőket március 15-én az egri bortermelők, ugyanis 20 helyi pincészet ekkor mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú Egri Csillag borát.
Idén harmadszor rendezik meg a furmint februárt, amelynek csúcseseménye a február 9-ei kóstoló volt a Mezőgazdasági Múzeumban. Ott jártunk.
Még pár nap és útjára indulhat a gyönyör. Egy egész hónap a furmint jegyében, számos kóstolóval, borvacsorával országszerte, és a budapesti csúcstalálkozóval, ahol több mint ötven pincészet furmintjaira számíthatunk.
Nemrég nyílt egy igazán különleges hely Budapesten. Még nem nagyon volt hasonló sem idehaza. Ahogy az ember belép, szinte olyan mintha nem is Magyarországon lenne. Trendi, dizájnos, mégsem tolakodó, letisztult formák, nyersbeton, fekete csövek a plafonon, egyszerű mégis látványos gömblámpák, és persze nem utolsósorban a megvilágított polcokon peckesen sorakozó borok látványa fogadja a betérőt. A pult mögött van egy tábla, amire az éppen aktuális kínálatot írják fel. Merthogy itt minden nap 60 féle borból lehet kóstolni.
Mire lehet számítani egy rajnai rizling-kóstolón? Amihez egy biliárdszalon sötét termein, homályos fényben derengő pókerasztalok között vezet az út egy baccara terembe?