szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Nemrég nyílt egy igazán különleges hely Budapesten. Még nem nagyon volt hasonló sem idehaza. Ahogy az ember belép, szinte olyan mintha nem is Magyarországon lenne. Trendi, dizájnos, mégsem tolakodó, letisztult formák, nyersbeton, fekete csövek a plafonon, egyszerű mégis látványos gömblámpák, és persze nem utolsósorban a megvilágított polcokon peckesen sorakozó borok látványa fogadja a betérőt. A pult mögött van egy tábla, amire az éppen aktuális kínálatot írják fel. Merthogy itt minden nap 60 féle borból lehet kóstolni.

A Drop Shop magát borbárként és borszaküzletként is definiálja, ugyanis amit megkóstolunk, s nagyon megízlik, azt rögön levehetjük a polcról és haza is vihetjük. Sőt interneten is rendelhetünk tőlük. Az árak teljesen barátiak, a kóstolás körülbelül 370 forinttól indul, a legolcsóbb üveg bor körülbelül 1500 forint, a határ persze a csillagos ég – van 89 ezer forintos üveg is 1984-ből.

Itt minden a borról szól...
©

A kínálatban szerepelnek külföldi és haza borok is, nagyjából hatvan-negyven százalékos arányban. A Drop Shopba betérő vendégek készséges kiszolgálással találkozhatnak, ugyanis a táblára felírt borok nagy részét valószínűleg nem is ismerik, így tanácsot „kell”, hogy kérjenek a pultostól/eladótól, aki elképzeléseket figyelembe véve fog ajánlani valamit a vendégnek. „Nálunk minden a bizalomra épül, s ez határozza meg az üzlet egyedi hangulatát" – mondja Hébenstreit Ádám, az üzlet egyik tulajdonosa. Igyekszünk olyan pincészetek borait megismertetni az emberekkel, ami nem a kifejezett mainstream kategória, s nem kaphatóak bármelyik szupermárketben – teszi hozzá a borszakember.

Mindemellett kéthetente változó témákkal igyekeznek minél teljesebben, színesebben bemutatni egy-egy bor fajtát, illetve területet. De vajon hogyan tudnak egyszerre ennyi bort nyitva tartani, úgy hogy a borok minősége ne romoljon? Az úgynevezett Pot bar rendszert alkalmazzák – ami eddig egyedülálló itthon –, 300 szilikondugóval és különleges vákuum technológiával dolgoznak.

Megkóstoltuk, s finom volt
Ruffino Griffe Galestro - Toscana 2009
Falanghina dei Feudi di San Gregorio 2008
Ruppert pince Kékfrankos Rose
Cézár pincészet Cabernet Sauvignon Nagyrada 2006

A Drop Shop egyfajta tapas bárként is működik, a Tasting Zone találó kifejezés az üzletre. Kóstolhatunk sültpaprika krémet, fekete olivás pesztót, concasse-t, különleges sonkákat és felvágottakat, sajtokat, valamint minden hónapban új tapas kínálat van, aminek összeállítására mindig más éttermes barátját kéri fel a tulajdonos. Ebben a hónapban Gianni, a Pomod’oro színeiben házi marinált szardellát, lazac carpacciot, vitello morferrinát, nyúlroládot parajjal, s aszaltszilvás tenerinát álmodott a Drop Shop kiváló nedűihez. "A minőségi borok mellé kizárólag minőségi falatokat kínálunk (ne szalámis kennyérre gondoljanak), de elsősorban borbártvagyunk, hozzánk nem vacsorázni jönnek az emberek, nálunk tényleg minden a borról szól" – hangsúlyozza Hébenstreit Ádám. A borok mellett kiváló pezsgőket, champagne-okat, a Zimek pálinka manufaktúra pálinkáit, valamint házi szörpökből készült limonádékat is megkóstolhatunk.

DROP SHOP
1055 Budapest Balassi Bálint utca 27.
Nyitva: H-P 8-24h-ig, Szo-V 11-24h-ig
Tel.: +36 30 345 3739
[email protected]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!