szerző:
I. N.
Tetszett a cikk?

Idén harmadszor rendezik meg a furmint februárt, amelynek csúcseseménye a február 9-ei kóstoló volt a Mezőgazdasági Múzeumban. Ott jártunk.

Gazdag és irigylésre méltó az az ország, amelyik óriásplakátokon és tévéspotokban üvölti a hazai lakosságnak, hogy fogyasszon mindenkor magyar bort. Ennyi erővel persze a csatornába is önthetné a magyar bort, nagyjából ugyanannyi haszna lenne a dolognak. Mert mondjuk, ha véletlenül olyan vállalkozó szellemű borértők mellé állna a bormarketingért felelős grémium, mint a vinoport csapata, amelyik kevés pénzzel, de annál több lelkesedéssel promotálja az egyik legfinomabb hungaricumot, a furmintot, akkor az máris racionális és számokban is mérhető hasznot hozna, sőt, még értelme is lenne.

De ne kérjük számon a logikus gondolkodást még azokon sem, akik a borral csupán íróasztal mögött foglalkoznak, mert lássuk be, a bor az szenvedély, és mint olyan, ár nélküli, éteri ital. Különösen igaz ez a furmintra. Ahogyan nemrégiben Váncsa tanár úr megírta, „ha csupán ez az egy szőlőfajta volna a földön, akkor is egész kibírható volna a világ”.

Élhető világ

Február 9.-én délután a Városligetben, egészen pontosan a Mezőgazdasági Múzeum termeiben, kibírható volt a világ. Felolvadtak a jégcsapok, dalra fakadtak az énekesmadarak, és néhány órára az összes kettő-, három- és négybetűs intézmény szűkölve kushadt a sarokban. A magyar emberek pedig kihúzták magukat, egyenes derékkal és elhomályosuló tekintettel forgatták a bort a poharukban.

©

Mi sem voltunk kivétel. És itt megemlítenénk, nem csak Tokajból, hanem rettentő sok helyről lehet egyre jobb furmintokat inni. A filoxéra vész előtt még furmintvesszők sarjadtak e hon számtalan borvidékén, ám ma már csak Tokaj, legfeljebb Somló neve ugrik be az átlagfogyasztónak. Holott Zalában a Kerkaborumtól lehet igazán szép és különleges vörcsöki furmintot inni, Losonci Bálint gyöngyöspatai borászfenegyerek Nagyrédén mixel könnyű, de túlságosan is jól iható furmintot, míg a jelenlegi furminttermelés központjaihoz képest kimondottan unortodox helyszínen, a Káli-medencében a Pálffy Pince mintegy fél hektáron készít másképpen ásványos furmintokat.

Út a birskörtéig

A több mint félszáz termelő többsége több tétellel is megjelent a kóstolón, és csak a legfanatikusabb furmintrajongók kóstolták végig valamennyi tételt. Ami minket illet, a kötelező kűrök (Szepsy 2009-es birtokbora, Árvay Padihegy furmintja, Bott Csontosa már a 2011-es hordómintával kiegészítve, stb.) után az általunk kevésbé ismert borokat cserkésztük be. Gyönyörű például az abaújszántói Penditsék biofurmintja – a pincészet a héten kapta meg az országban először a nemzetközileg legelismertebb biominősítő, a Demeter certifikátját. De kellemes meglepetést okozott a szerencsi Árpád-hegy Pince két bora is. A pult mellett egy szemtelenül fiatal pár kóstoltatta a borokat, mint kiderült, ők a Degenfeldnél szőlészkedő Varkoly István gyermekei, és ők viszik a pincét. Ha csak úgy nem.

Talán a sok kóstolás miatt, de a kácsárdi AZ Nektár 2008-as furmintjában nem tűnt fel a 11 gramm maradékcukor, holott az már bőven félszáraz kategória. Igaz, a 7,3-as savtartalom megfelelően egyensúlyba hozta az italt. Másfajta meglepetést okozott viszont a Majoros Birtok 2010-es bora, amelyre kollégák hívták fel a figyelmünket: a friss bornak egészen szokatlan birskörte illata volt. Ami már csak azért is érdekes, mert birskörtében mi még sosem éreztünk furmint ízt. És persze a sort még sokáig lehetne, és kellene folytatni. Ettől most itt eltekintenénk, és inkább az olvasóra bíznánk, hogy február végéig használja ki a számtalan étteremben, borpatikában meghirdetett furmintlázat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás