szerző:
Izsák Norbert

Mire lehet számítani egy rajnai rizling-kóstolón? Amihez egy biliárdszalon sötét termein, homályos fényben derengő pókerasztalok között vezet az út egy baccara terembe?

Igaz, itt már megfelelőbb világítás mellett, apró asztalkákon pihenő kóstolópoharak társaságában lehet várni a csodát. Amint tettük ezt mi is a közelmúltban abból az alkalomból, hogy a Weingut von Racknitz pincészet tulajdonosa, Luise von Racknitz , a 4124 hektáros Nahe borvidékről Budapestre érkezett 2008-as kollekcióját bemutatni.

Jóllehet nem a Nahe a legismertebb borvidéke Németországnak, a változatos talajtípusok sajátos terroir-ízt kölcsönöznek az itteni boroknak. A környék legsikeresebb kezdő borászai, Luise von Racknitz-Adams és Matthias Adams 2003 óta készítenek kézműves dűlőborokat, spontán erjedéses módszerrel, tenyésztett élesztőfajok hozzáadása nélkül. (Ide tartozik, hogy ezen a környéken találtak négy esztendeje 500 év körüli fehér Orléans tőkéket!).

A misztikus szerzetesnő és a bor
Disibodenberg környékén az első kolostort a 7. században alapította Szent Disibodus, az egyik legjelentősebb németországi hittérítő. A kolostorhoz tartozó szőlőhegyeket a11. század óta folyamatosan művelik. A sok évtizedes tőkék palarétegek, vulkanikus kőzetek és/vagy homokkő mélyéről nyerik a tápanyagokat, ám a 12. században nem elsősorban a tőkékről, hanem Bingeni Szent Hildegárdról volt ismert a környék. A szent életű apácát akarata ellenére választották a disibodenbergi kolostor apátnőjévé 1136-ban. A misztikus szerzetesnő később Rupertsbergbe költözött, és látomásai alapján vaskos műveket írt, sokan mégis inkább a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt tisztelték – nem kevesen őt tartják az első német tudós- és orvosnőnek. Levelezett hercegekkel, püspökökkel és pápákkal, de még III. Konrád császárt is kiosztotta, mikor azt javasolta neki, hogy „javulj meg, hogy ne kelljen napjaid fölött bánkódnod”. Nem volt azonban gyomorbajos aszkéta, mint írta, „mindent úgy kell elrendezni és szabályozni, hogy közben a szív öröme meg ne szökjék”. Nem kizárt, hogy néha ő is hódolt a terített asztal melletti örömöknek, erre utalhat, hogy munkássága kiterjedt a méregtelenítéssel és a salaktalanítással foglalkozó művek írására is. Szívbetegeknek pedig a petrezselyem, borecet és méz hozzáadása után felfőzött bort ajánlotta.

A rajnai rizlinget, e hengeres és tömött fürtű, jó fagytűrő képességű borszőlőfajtát egyébként egy 14. század közepi forrás említi először „Rüsseling” néven. S egy 16. századi Füveskönyv már azt is tudatja az érdeklődőkkel, hogy „Rissling” nevű szőlőt művelnek a Mosel és a Rajna mentén. Magyarországon csak kevesen ismerik a valóban a Rajna-mentén készített rajnai rizlingeket. A neten ráadásul egymás torkának ugranak a rajongók és a kritikusok. Egyesek szerint nettó lehetetlen az ottani vidékre jellemzően alacsony napsütéses órákból és alacsony hőmérsékletből iható bort kihozni. Mások szerint az adottságok – megfelelő terroir esetén – ideálisak. Míg a középutas szakértők mindenkivel vitába szállnak, és amellett érvelnek, hogy a német bor a körülmények ellenére, a mostoha viszonyok mellett „relatíve” zseniális. Abban viszont mindenki egyetérteni látszik, hogy a rizling a folyóvölgyek életveszélyesen meredek hegyoldalaiban érzi a legjobban magát, mert így kapja a legtöbb napfényt – fentről, de a vízről visszatükröződve is. Így vagy úgy, a németeket leszámítva viszonylag kevesen isszák az ottani borokat, pedig a jó, zöldessárga-arany színű rajnai rizlingek – hála többnyire csodálatos sav-extrakt összetételüknek – sok-sok éven át megőrzik a frissességüket és gazdag aromáikat.

Erről mi magunk is meggyőződhettünk. Már a borkorcsolyaként felszolgált magos kenyérért is érdemes volt ellátogatni az eseményre. Ám ezután jöttek csak a rizlingek, szám szerint kilencen. Nos, Racknitzék nem könnyű, partiborokat készítenek, nyár elején palackozzák az előző évi termést, és utána még legalább fél évig pihentetik a nedűt. Az első három bor (az alap Riesling trocken 2008, Riesling trocken vom Schieferboden 2008, Riesling trocken vom Vulkangestein 2008) 7,6-8,3 közötti savtartalmával gyomorszájon talál, a kőkemény italokhoz nem szokott laikus csak nehezen térhet magához. A dűlőszelektált tételek már szelídebb savakkal bírnak, személyes kedvencünk a Schlossböckelheimer Königfels 2008, ami literenként 6,2 gramm sav- és öt gramm cukortartalommal jó egyensúlyúnak tűnik a 11,5 százalék alkohol mellett. A riolitos talajon termett rizling kifejezetten fogyasztóbarát. A tett színhelyén az előadók ugyan azt javasolták, hogy a fogyasztás előtti napon bontsuk meg a palackokat, és hagyjuk levegőzni a borokat, de mi inkább várnánk még 2-3 évet, mielőtt aktívabban kóstolgatnánk Ricknitzék 2008-as évjárat; ezek a borok még bőven érhetnek, puhulhatnak addig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Izsák Norbert Gasztro

Létezik-e a tökéletes kéknyelű?

Mint a Szent Grál nyomába, úgy eredtünk Badacsonyba az elmúlt hétvégén, hogy választ találjunk a bortörténelem egyik bennünket leginkább izgató kérdésére: létezik-e a tökéletes kéknyelű, és ha nem, akkor van-e legalább iható, kellemes ebből a fajtából?

Zseniális videón a tűzijáték legszebb pillanatai és Budapest szépsége

Zseniális videón a tűzijáték legszebb pillanatai és Budapest szépsége

Miért énekel ma B. B. King a Google főoldalán?

Miért énekel ma B. B. King a Google főoldalán?

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópálya egy szakaszát Budapesten belül

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópálya egy szakaszát Budapesten belül

Orvosi maszkkal az arcán lopott a szülészetről

Orvosi maszkkal az arcán lopott a szülészetről

Izgalmasnak tűnik: három részből hajtogatna új telefont az LG

Izgalmasnak tűnik: három részből hajtogatna új telefont az LG