hvg.hu Itthon

A matekérettségitől félnek legjobban a rabok

Idén is több fogvatartott tesz érettségit, kiderült, a vizsgák közül a matematikától tartanak a legjobban. A bizonyítványban egyébként nincs különbség, a fogvatartottak is ugyanolyan papírt kapnak, mint bárki más.

Kazimir Annamari Itthon

Videó: Még a legbalhésabb rabok lelke is kisimul karácsonykor

Most hiányoznak, de jövőre otthon vagyok – mondja a Gyorskocsi utcai női fogdában élő egyik rab. A fogvatartottak karácsonyfadíszek készítésével és énekkel készülnek a karácsonyra, így egyszerűbb túlélni, hogy a családtól távol töltik a szeretet ünnepét.

Csikász Brigitta Itthon

Elszállhatnak a börtönköltségek, ha nem lép a kormány

A szigorúbb büntetőpolitika kialakítása előtt nem vizsgálták, hogy a szabadságvesztések növekedése milyen hatással lesz a börtönköltségekre. Most a Budapest Intézet készített egy ilyen vizsgálatot, igaz, nem a kormány, hanem egy civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság felkérésére. A kutatás számításai azt mutatják, hogy jelentős kiadásokkal jár a kapacitások bővítése, és hogy különösen fontos lenne például az előzetes letartóztatásban lévők számának drasztikus csökkentésével a fogvatartottak számának mérséklése.

MTI Itthon

Az Alkotmánybíróság megsemmisített egy miniszteri rendelkezést

Egy 1996-os miniszteri rendelkezés megengedte, hogy a cellákban egy emberre jutó mozgástér az európai normákban és magyar törvényben meghatározott minimumnál is kevesebb legyen. Ezt semmisítette meg az Alkotmánybíróság 2015. március 31-i hatállyal.

hvg.hu Itthon

Nászéjszaka 35 év múlva - Házasság a börtönben

A férje megöléséért életfogytiglani fegyházra ítélték, mégis házasságot kötött Sápi Andrea, aki legkorábban 35 év múlva szabadulhat. Szintén a börtönben esküdött hűséget Damu Roland színész és Földesi Szabó László, az Egy-másért alapítvány vezetője. A börtönökben zajlott esküvőkről egyébként nincs külön központi nyilvántartás, de a hvg.hu kérésére született egy összesítés. Valentin-napot ünnepeltek a bv-kben is.

hvg.hu Itthon

Kétezer új rabot hozott a börtönökbe a Btk. szigorítása

Tizenöt milliárd forintot fordít a kormány a következő három évben a börtönök bővítésére, illetve egy új intézmény építésére. A Belügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak azt mondta, Északkelet-Magyarországon egy ezer fő befogadására alkalmas új büntetés-végrehajtási intézmény is megépülhet. A Btk. szigorítása miatt az utóbbi időszakban kétezer fővel nőtt a rabok létszáma.

MTI Itthon

Pintérék országos börtönprogramot indítottak

Az ország minden büntetés-végrehajtási intézetében elindult az úgynevezett Tett-program, amely a fogvatartottak egyéni társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedését célozza. A korábban három régió tizenegy intézetében indult mintaprogram kiterjesztésére a Belügyminisztérium 2 milliárd 650 millió forintot nyert el konzorciumi partnereivel.

Kőszeg Ferenc Vélemény

Pintérnek mennie kell

A kényszervallatás és főként a bántalmazás hivatalos eljárásban mindennapos a rendőrség gyakorlatában. A leginkább azonban a hazudozás a mindennapos. Kőszeg Ferenc írása.

Népszava/hvg.hu Karrier

Több száz elítélt szerzett szakmát eddig a Tett programban

A jövőben új program segítené itthon a fogvatartottak beilleszkedését a társadalomba - írja a hétfői Népszava. Ennek lényege, hogy segítenének nekik munkát találni. A lap szerint a program kísérleti része nemrég ért véget, és élesben várhatóan jövő év végétől működhetne.

MTI Karrier

Pártfogókat kapnak a budapesti elítéltek

A fogvatartottak hatékonyabb felkészítése a szabadulásra és társadalmi, munkaerő-piaci reintegrációjuk segítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a fővárosi kormányhivatal és fővárosi büntetés-végrehajtási intézetek vezetői írtak alá kedden Budapesten.

MTI Itthon

Nem kaphatnának pénzt médianyilatkozataikért a bűnözők

Több büntetőtárgyú jogszabály módosítását is javasolja a kabinet: ezek egyike szerint semmissé válnának az olyan szerződések, amelyek "bűnözők számára biztosítottak pénzhez jutást" különböző médianyilatkozataik után.

MTI Karrier

Gyógynövény-termesztést is lehet tanulni a börtönben

Nemcsak szobafestőket, hegesztőket, de az áldozatokért és a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének megkönnyítéséért indított Tett program keretén belül ingatlanfenntartókat, takarítókat, valamint gyógynövény- és fűszernövény-termesztőket is képeznek a büntetés-végrehajtási intézetekben - erről Csóti András, büntetés-végrehajtási vezérőrnagy beszélt kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI Itthon

Választás 2010 - 1.461 fogvatartott kapott igazolást

A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül a péntek délutánig beérkezett adatok szerint 1.882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára, ennyien kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben szeretnének szavazni - tájékoztatta szombaton az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), amelynek közlése szerint péntekig 1.461 fogvatartott kapta meg az igazolást.

David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon

David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon

ORFK: Szijjártó hétszer repült rendőrségi helikopterrel

ORFK: Szijjártó hétszer repült rendőrségi helikopterrel

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Ingatlanbotrány miatt távozik a Vatikán egyik bíborosa

Ingatlanbotrány miatt távozik a Vatikán egyik bíborosa

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Alföldi Róbert Istent játszik

Alföldi Róbert Istent játszik

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

A címlapról ajánljuk