szerző:
hvg.hu

A férje megöléséért életfogytiglani fegyházra ítélték, mégis házasságot kötött Sápi Andrea, aki legkorábban 35 év múlva szabadulhat. Szintén a börtönben esküdött hűséget Damu Roland színész és Földesi Szabó László, az Egy-másért alapítvány vezetője. A börtönökben zajlott esküvőkről egyébként nincs külön központi nyilvántartás, de a hvg.hu kérésére született egy összesítés. Valentin-napot ünnepeltek a bv-kben is.

Tavaly 29, két évvel ezelőtt 30 házasságot kötöttek fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetekben. – közölte a hvg.hu megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A frigyre lépők között volt a férje megölése miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt, és legkorábban 35 év múlva szabaduló Sápi Andrea.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az asszony azért kapta ezt a súlyos büntetést, mert a bíróság jogerősen bizonyítottnak látta, hogy a nő 2010. február 8-án begyógyszerezte, összeszurkálta, ezt követően pedig gázolajjal leöntötte és felgyújtotta férjét. Második házasságát egy volt rendőrrel kötötte tavaly október 15-én. A néhány perces szertartásról hírt adó Délmagyar.hu cikke szerint az új férj harcol Andrea ártatlanná nyilvánításáért: több feljelentést írt már az ügyben, és beadvánnyal fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz.

A férfi azt is vállalta, hogy segít kifizetni a nőre kiszabott 10 millió 350 ezer forintos bűnügyi költséget is. A volt rendőr azt sem titkolta el, hogy nem szerelemből vette el a nőt, hanem azért, hogy a jogaiért küzdjön - és a házasság révén lehetett legjobban biztosítani a folyamatos kapcsolattartást. Az esküvőre a férfi fehér rózsacsokort készíttetett, mintegy annak szimbólumaként, hogy hisz a nő ártatlanságában. A tíz percig tartó ceremónián a nő egyik tanúja Andrea édesanyja, a másik pedig az öccse volt. A nő a karikagyűrűt és a virágcsokrot sem tarthatta meg. A boldogító igen kimondása után az asszony és férje hitvesi csók helyett megpuszilta egymást. Ezután harminc percig beszélgethettek volna, de ezt a lehetőséget az új férj átengedte az édesanya és a testvér számára.

Örök hűség a börtönben?
©

Vannak ennél "igazibb" frigyek is a börtönfalak közt. Van, amelyik esetében még "kint" ismerkednek meg és szeretnek egymásba a felek. MInt például az a békési férfi, aki három évig járt menyasszonyával, és már ki volt tűzve az esküvő, amikor előzetesbe került. De ez sem akadályozta meg, hogy a megyei bv-ben egybekeljen arájával.

A Jóban rosszban című sorozatból ismert Damu Roland, akit nemi erőszakért és személyi szabadság megsértéséért ítéltek négy és fél évre, a pszichiátrián ismerte meg ott dolgozó párját, már az ügye kipattanása után. Rajta kívül egy másik "celeb", Földesi Szabó László, az Egy-másért Alapítvány vezetője is a börtönben nősült: Ő csempészésért és sikkasztásért kapott jogerősen hat évet.

Puritán esküvő

A házasságkötéshez szükséges okmányokat – a születési anyakönyvi kivonatot és az egyedülállóságát igazoló papírt – a fogvatartottnak kell beszereznie vagy segítséget kérhet ebben hozzátartozójától – tudtuk meg a BvOP Sajtó Irodájától. „Amennyiben ezek megvannak, a fogvatartott a parancsnoktól kéri a házasságkötés engedélyezését. Ezután egyeztetnek egy időpontot a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjével, aki a hivatalos szertartás szerint összeadja a párt. A szertartáson a házasulandókon kívül a tanúk vehetnek részt, természetesen a bv-felügyelők jelenlétében.”

A fogvatartottak számára a polgári szertartás mellett egyházira is lehetőség van, az azt megelőző jegyes-oktatást a börtönlelkész végzi. A fogvatartottak viselhetnek polgári ruhát, ha engedélyezik neki. A szertartásra kérhetnek zenét. Alkoholt fogyasztani nem lehet, így a pezsgővel való koccintásra sincs lehetőség.

Kalocsán 2012-ben volt egy bv-esküvő. Ott a fogvatartott nő és párja már régóta ismerte egymást, és ha már tervezték, akkor úgy gondolták, bent a börtönben is megtarthatják a ceremóniát Az asszonyt munkából hozták a házasságkötésre abba a helyiségbe, ahol egyébként a beszélőket is tartják. A munkaruháját tyúkláb mintás fogvatartotti ruhára cserélő nőnek nem volt menyasszonyi csokra sem. Pedig azt elvben a parancsnok engedélyezte volna, ha megkérik. Az esküvőről egyébként fotók is készülhetnek, amelyeket a fogvatartott aztán külön engedély alapján a cellájában tarthat.

A 2000-es évek elején felmerült a külföldön néhány országban meglévő intimszoba kialakítása a magyar bv-intézetekben is, de aztán elvetették, és nem valószínű, hogy ez Magyarországon a közeljövőben bekerül a szabályozásba.  A börtön parancsnoka által engedélyezett beszélőn túl semmilyen kedvezmény nincs a frissházas fogvatartott számára. Így a kalocsai börtönben frigyre lépő asszony a beszélő után ment vissza dolgozni.

Van-e értelme egy rácsok mögötti esküvőnek?

Azt, hogy valaki miért a börtön falai között akar házasságot kötni, nem igazán lehet érteni. Ha a büntetése nem olyan hosszú, akkor ki lehet várni, míg a fogvatartott szabadul. Ha még éveket-évtizedeket kell leülni, akkor mi ebben jó?

 „Ez is kapaszkodó a kinti élethez. - mondta a hvg.hu-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus A börtönben egyedül van az ember, még akkor is, ha másokkal van összezárva. A házasságnak köszönhetően tudhatja, hogy tartozik valakihez, még ha a párja kezét nem is tudja megfogni.” A szakember szerint mentálisan nagyon sokat jelent az ember számára, ha valaki kint várja, szükség van rá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó

Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó

Főzzön velünk! – argentin empanada

Főzzön velünk! – argentin empanada

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Meghalt Terry Black

Meghalt Terry Black