#gasztronómia

Egy régi kedvenc: szalontüdő – recept
 

Egy régi kedvenc: szalontüdő – recept

Vannak dolgok, melyeket még a konyhaművészetben jártas férfiak sem nagyon készítenek el otthon, hanem leginkább a piaci büfékben, vagy kora délelőtt nyitó kifőzdékben fogyasztanak el. Ilyen étel a szalontüdő, avagy a pájsli, mely épp úgy a Monarchia konyhájában kezdett el rotyogni, mint annyi más étel, melyet magyarok, osztrákok és csehek egyaránt magukénak vallanak.

K.G.-Gy.Zs. K.G.-Gy.Zs.


Hegedűs Hanga lett a Konyhafőnök Junior győztese
 

Hegedűs Hanga lett a Konyhafőnök Junior győztese

Négy héten át küzdöttek a kis szakácsok az RTLII főzőműsorában, míg végül ketten, Hegedűs Hanga és Stiefvater Leni jutottak a Konyhafőnök Junior végső, pénteki fináléjába, akik a győzelemért komoly csatát vívtak egymással. A háromfogásos menüsor elkészítése után végül Hanga lett a győztes.

hvg.hu hvg.hu

Most érdemes elmenni Picasso városába
 

Most érdemes elmenni Picasso városába

Egyedülálló kiállítást rendezett a spanyolországi Málaga idén megnyílt kulturális és művészeti központja, az El Centre Pompidou novemberben: a város éttermeinek séfjei olyan ehető műveiket mutatták be, amelyeket művészeti alkotások ihlettek. A látogatók ezúttal a tárlatot nemcsak megszemlélhették, de tetszés szerint választhattak közülük és elfogyaszthatták őket.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Kóstolt már olyan süteményt, amiben benne volt az egész gyerekkora?
 

Kóstolt már olyan süteményt, amiben benne volt az egész gyerekkora?

A Food design azt ígéri, hogy ezentúl nem csak a hasát kényeztetheti egy-egy finomsággal, de egy művészeti alkotáshoz hasonlóan vizuális és intellektuális kalandban is része lehet, persze a nagyobb élményt magasabb áron is kínálja. De vajon mennyibe kerül egy sütemény, amely egy önfeledt nyári vakáció emlékét idézi fel fogyasztójában?

Varga Szabolcs Varga Szabolcs

Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept
 

Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept

Háromféle evő létezik. Van, amelyik inkább éhen hal, de nem vesz a szájába belsőséget. Van a látens, aki titokban két fitnesz saláta között befalja, aztán gyónni megy. A harmadik igen bensőséges viszonyt ápol a belsőségekkel. Különösen a pacallal. Ehhez erős gyomor és idegzet kell. Pláne egy fesztiválon.



Dübörög a budapesti kolbász-újhullám
 

Dübörög a budapesti kolbász-újhullám

Az utóbbi időben nagy a pezsgés a fővárosban street food fronton, ennek egyik hozománya, hogy újraértelmeződött a pesti kolbász fogalma. Miközben például a Töltő, a Butifarring, a Kolbice e témában új élményeket nyújt, a Séf utcája, a Belvárosi Disznótoros vagy a Mészár Steak Kitchen feleleveníti a hagyományos disznótoros ízeit. Bejártunk néhány kolbászost, és végigkóstoltuk a kínálatot. Nekünk nagyon bejött.

hvg.hu hvg.hu


Vége a sörforradalomnak
 

Vége a sörforradalomnak

Az újévi gyógysörök legurítása és jótékony hatása után egy kis visszatekintés 2015-re, ami a „sör éve” címre is pályázhatna. De hogy még legyen hova fejlődni, maradjunk inkább abban, ez volt a konszolidáció esztendeje a sörszcénában.

-k- -k-



Még mindig nem eszünk elég halat
 

Még mindig nem eszünk elég halat

A lehető legjobb időpontot választotta a földművelésügyi tárca, hogy kampányolni kezdjen a halfogyasztás mellett. Hiszen köztudomású, ha máskor nem, karácsonykor sok család asztalára kerül halászlé, rántott hal. S ilyenkor minden évben lehet riogatni a népeket a statisztikai adatokkal, mennyire le is vagyunk maradva halfogyasztásban. Ideje megfogadnunk, a hétköznapjainkba is beúsztatjuk az uszonyosokat, lehetőleg belföldi vízeinkből.

hvg.hu/ élelmiszer online hvg.hu/ élelmiszer online

Saját mániájukat kínálják másoknak, és bejön
 

Saját mániájukat kínálják másoknak, és bejön

Nem félnek már a magyarok az ehető virágoktól, keresni kezdték az ínyenceknek való, "ültetvényszelektált" őrölt pirospaprikát is, a curry után lépdelő kardamomtól és a maszalától se ódzkodnak már. Rendületlenül zajlik a háziasszonyok csendes gasztroforradalma – megnéztük, hová jutott ezen a fronton egy szépreményű fűszermanufaktúra, a Fűszerész. Az megvan, hogy a termelő egy kiló vaníliáért 4 ezer forintot kap, de mire ideér, 200 ezer forint lesz az ár?

Szabó M. István Szabó M. István

A világ lebizarabb kajái és piái
 

A világ lebizarabb kajái és piái

Kígyóbor, sült pók, rovar kaviár – a világon sok minden, a mi szemünknek nagyon extrémnek tűnő ételt és italt fogyasztanak az emberek. De azért Európa is fel tudott kerülni a bizarrlistára.

hvg.hu hvg.hu





Volt egyszer egy Konyhaművészet
 

Volt egyszer egy Konyhaművészet

Huszonöt évvel ezelőtt, a rendszerváltás után a magyar gasztronómia, vendéglátás történetében is új fejezet vette kezdetét. Ezt jelezte s jegyezte az első hazai gasztronómiai folyóirat, a Konyhaművészet megjelenése is. A lapnak tiszteleg augusztus 29-én megnyíló, november elejéig látható, új kiállításával a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

hvg.hu hvg.hu