szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kígyóbor, sült pók, rovar kaviár – a világon sok minden, a mi szemünknek nagyon extrémnek tűnő ételt és italt fogyasztanak az emberek. De azért Európa is fel tudott kerülni a bizarrlistára.

Nemrég a Telegraph állított össze egy listát 20 őrült kajáról. A listán három európai "finomfalat" is képviselteti magát.

Az egyik a kakastaréj, amit főleg az olaszok és a franciák használnak. Előbbiek a cibreo elkészítéséhez  (ehhez egyébként kell még kakashere, valamint csirkeszív és csirkemáj is), utóbbiak köretként tálalják. És természetesen ez tényleg kakastaréj, tehát nem összekeverendő a cigánypecsenyét díszítő sült szalonnával.

sxc.hu

Szintén európai bizarr kaja a savanyított hering (a svédek Surströmmingje) vagy az izlandiak hákarl nevű ínyencsége, ami nem más, mint elásott, hónapokig saját levében erjedt, majd csíkokra vágva kiszárított cápa.

E környékbeli finomságok után ne csodálkozzunk, ha a távolabbi helyek is fel tudnak mutatni olyan kajákat, amelyek, mondjuk úgy, bizarrnak nevezethetők. Ha Dél-Kelet Ázsiában járunk, megkóstolhatjuk a kígyóbort, amelynek flakonjában ott tekergőzik a bibliai hüllő is, de Kínában újszülött egeret is használnak borkészítéshez.

 

wikipedia

Szintén Kelet-Ázsiában nassolhatunk sült pókot vagy szöcskét – bár ez utóbbit máshol is eszik az emberek. (Sőt, már nálunk is kapható többféle ízben.) Koreában pedig selyemhernyó lárvát rágcsálnak szívesen.

 

Mexikóban a hangyalárvát becézik rovar kaviárnak - és eszik jó étvággyal. De a bizarrságlista első helyezettje nálunk a fülöp-szigeteki csemege, a Balut, azaz a főtt kacsaembrió tojáshéjban.

Ha még több bizarr ételt szeretne megcsodálni böngésszen itt vagy itt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!