#gasztronómia

Így készül az igazi padthai - recept
 

Így készül az igazi padthai - recept

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

hvg.hu hvg.hu

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
 

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

Sz. J. Sz. J.

6 gasztro tipp a Design Hétre
 

6 gasztro tipp a Design Hétre

Egy fogás akkor igazán emlékezetes, ha a szem is jóllakik tőle - a design nagyon is ismert fogalom a gasztronómia világában. A Design Hét Budapest 2014-en október 3-12. között bőven válogathatunk a gasztronómiai kínálatban is. Van 6 tuti tippünk.

hvg.hu hvg.hu

Tökéletes müzliszelet házilag - recept
 

Tökéletes müzliszelet házilag - recept

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Van egy adag kajád? Dobd fel a Piqniqre!
 

Van egy adag kajád? Dobd fel a Piqniqre!

Budapestről épít gasztró világközösséget a magyar fejlesztésű közösségi oldal. Az applikáció megálmodói a Facebookhoz hasonló virtuális közösséget kovácsolnak, nem kicsiben gondolkodnak, céljuk az elképesztő méreteket öltött élelmiszer-pazarlás megelőzése. A kezdeményezésről már a Washington Post és a BBC is beszámolt.

Varga Szabolcs Varga Szabolcs

Tökéletes joghurtos édességek – recept
 

Tökéletes joghurtos édességek – recept

Ilyentájt sokkal inkább valami könnyed, hűsítő finomságra vágyunk, mintsem nehézkes, vajas, kiadós süteményekre. A joghurt kiváló alapanyaga lehet a nyári frissítő édességeknek, és nem utolsósorban még egészséges is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó



Tökéletes gofri – recept
 

Tökéletes gofri – recept

Gyerekkorunk nagy kedvence volt, aztán valahogy a süllyesztőbe került. Mostanában viszont újra kezd divatba jönni, s nemcsak a strandbüfékben. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető otthon is, olcsó és a megszokott édes mellett sósan, sajtosan, zöldségesen is nyerő.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Aranykönyves csokitorta
 

Aranykönyves csokitorta

Az idei könyvfesztivál záróeseményén bearanyozták Mautner Zsófi receptjeit. A Főzőiskola alapfokon című kötete az olvasók, a közönség szavazatai alapján Aranykönyv díjas lett. Így az ő lisztmentes csokoládé tortájával aranyoztuk be május első vasárnapját, vagyis anyák napját.

-gy- -gy-

Mire jó a zabpehely? - recept
 

Mire jó a zabpehely? - recept

Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni. Bár valószínűleg még mindig sokan elküldenének minket Kukutyinba zabot hegyezni, ha a reggeli hagymás rántottájukat le akarnánk cserélni a már hangzásra sem túl vonzó vizes zabnyákra, kására. Viszont a kásán túl nagyon is vannak ötleteink.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A Keller-kísérlet, avagy a tökéletes quiche - recept
 

A Keller-kísérlet, avagy a tökéletes quiche - recept

Évek óta él bennünk a gyanú, lehet, hogy a világ egyik legjobb francia séfje egy amerikai. Ez maradjon köztünk, nehogy megneszeljék a franciák, mert ebbe egy nemzet pusztulna bele. Mindenesetre az amerikai Thomas Keller úgyancsak jól ért a francia bisztrókonyhához. Tőle tanultuk el, hogyan kell tökéletes quiche lorraine-t készíteni.

Marton Levente Marton Levente

 

"A vendégeknek főzök, nem az ételkritikusoknak"

Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.

Sz. J. Sz. J.

Gundel Károly díj 2014
 

Gundel Károly díj 2014

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2013. szeptemberében, születésnapjának 130. évfordulóján alapított szakmai díjat egykori elnőke, a magyar vendéglátás ikonikus alakja, Gundel Károly emlékére. A díjat első ízben az idén adják át.

hvg.hu hvg.hu

A nagy étvágyú oroszok matrjoskája
 

A nagy étvágyú oroszok matrjoskája

Az elmúlt hétvégén ünnepelték a moszkvaiak városuk 867. születésnapját, az alkalomból gasztronómiai fesztivált is tartottak, ahol matrjoskát sütöttek. Igaz a legnagyobb „baba” ökörből volt.

T.S. T.S.





Így működik a Barcelonából vezérelt digitális konyha
 

Így működik a Barcelonából vezérelt digitális konyha

Egyre nagyobb az érdeklődés az első gasztronómiai közösségi weboldal iránt Spanyolországban. A világhálóra való felkerülése óta már 5 ezer regisztrált felhasználója van a Foodinterestnek, létrehozói az év végére 250 ezerre prognosztizálják rendszeres látogatóik számát az előrejelzések alapján.

T. S. T. S.