szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

A padthai igazi street food, amit a bangkoki árusok a városi forgatag kellős közepén sütnek-főznek faszénnel alágyújtott wokjaikban. Thaiföldön, de egész Délkelet-Ázsiában hozzátartozik az utcaképhez, hogy az emberek jártukban-keltükben eszik a friss, a szemük láttára készült leveseket, tésztákat, egytálételeket különféle zacskókból,dobozokból.  Náluk ez a mindennapi élet szerves része. Amit pedig falatoznak, az elképesztően finom, egyszerű, friss alapanyagokból készül, és nem mellesleg nagyon olcsó. Ezért hódít Európa-szerte is a thai konyha, ami tulajdonképpen életérzés. Ezt az életérzést szerették volna elhozni Magyarországra a padthai wokbar tulajdonosai is, persze az itteni környezethez és európai ízléshez igazítva. A Gozsdu udvar és az Október 6. utca után az V.kerületben, az Egyetem téren nyitott meg nemrég a harmadik, egyben az eddigi legnagyobb padthai wokbár, gyönyörű, impozáns környezetben, ahol mi is kipróbálhattuk konyhájukban a “wokforgatást”.

Kaptunk egy receptet is Caikam-tól, a thai séftől, ami a megfelelő alapanyagok beszerzése után (ázsia boltok, szupermarketek) akár otthon is könnyedén elkészíthető. Mindenképp szükségünk lesz egy jó minőségű, vastag falú wok edényre.

Somay Márk

Padthai recept

Hozzávalók (2 fő részére):

  • 120 g 2-3 mm vastag rizstészta
  • 60 ml thai halszósz
  • 60 ml tamarind lé (tamarind koncentrátumot is használhatunk, kevés vízzel felöntve)
  • 60 g pálmacukor
  • 40 ml étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, barnára pirítva a legjobb)
  • 100 g kemény tofu kockára vágva
  • 8 darab nagyobb rák ( szakboltban:16/20 méret )
  • 2 tojás
  • 100 g babcsíra
  • 2 szál újhagyma
  • Fél chili paprika
  • 50 g pirított mogyoró (nem sózott! )
  • 1 kávéskanál szárított apró rák (nehezen beszerezhető, ezért elhagyható)

Elkészítés

  1. Áztassuk be a rizstésztát hideg vízbe legalább fél órára.
  2. Amíg ázik, keverjük össze a halszószt, tamarindot, pálma cukrot, pirított fokhagymát egy kis edényben. Kóstoljuk meg, ha túl savanyú adj hozzá még egy kis cukrot, ha túl édes, akkor tamarindot. Fél chilit is belerakhatunk apróra vágva, magjai nélkül, ha szeretjük a csípőset.
  3. Készítsünk mindent magad köré és indulhat a varázslás.
  4. Rakjuk fel a wokot a legmagasabb hőmérsékletre, csak felforrósított edényben kezdjünk főzni!  Tegyük bele az olajat, amikor az is forró, indítsunk a rákkal. Mikor megpirult a páncélja, üssük bele gyorsan a két tojást. Keverjük-keverjük, míg darabokra nem szakad a tojásrántottánk.
  5. Ezután adjuk hozzá a tésztát, az előre elkészített szószt és egy kevés vizet. Forgassuk, dobáljuk, míg száraz nem lesz (a magas hőmérséklet nagyon kell, mert különben főni fog pirítás helyett). Ezután adjuk hozzá a babcsírát, tofut, újhagymát, mogyorót, kis sót, szárított rákot, és pirítsuk készre.
  6. Tálaláskor egy lime cikket helyezzünk a tészta tetejére.

Ne féljünk a saját ízlésünk szerint kísérletezni, variálhatjuk a tészta alaphoz a húsos, zöldséges feltéteket, édes-savanyú, csípős, pikáns szószokat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!