Biztatóan javul a magyar halfogyasztás
Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként, ami jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, de több a korábbi, három kilogramm körülinél.
Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként, ami jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, de több a korábbi, három kilogramm körülinél.
Tudjuk, válság van, de azért még nem kell lemondanunk a gasztroélményről, amely lehet akár egy különlegesen elkészített szendvics, vagy egy szokatlan köret is. A Bon appétit magazin 25 olyan dolgot gyűjtött össze, amelyet 2012-ben mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezekből válogattuk tízes listánkat.
Idén többet kell fizetni a karácsonyi halvacsoráért. Van, ahol nyolcszáz, máshol ezer forintot is elkérnek a ponty kilójáért.
A telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása, például ha gyakran kerül halétel az asztalra, bizonyítottan csökkenti a koszorúér szűkület kockázatát, ám a leggyakoribb szívritmus-zavar esélyét nem befolyásolja - vált ismertté az amerikai orvosszövetség hetilapjában (JAMA) közzétett tanulmányból.
Aligha van még egy olyan ország Európában, ahol a szardínia a halkonzerv szinonimája lenne. De miért is lenne másképp ez kis hazánkban, ahol generációk nőttek fel szocialista barátaink durung, paradicsomos halkonzervein. S ahol az emberek többsége úgy tiltakozik a halételek ellen, hogy a karácsonyi halászlén és a balatoninak vélt hekken kívül nem is próbálkozott mással.
Talán egyszer visszatérhet asztalunkra az egykor húsáért, ikrájáért kedvelt halunk. Pár hete engedték a Dunába az első száz vizaivadékot.
Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halétel elsősorban az ünnepekhez kötődik nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani.
A koszorúérbetegség kockázata zsíros halak rendszeres fogyasztásával csökkenthető, de a világ halállományát a jómódú országok fokozódó halhúsigénye néhány évtized alatt veszélyesen károsíthatja. A riasztó kilátásokat ismertető dolgozatot a Canadian Medical Association Journal közölte.
Mintegy 10 ezer tonnával növelhető 2014 után, azaz az új uniós költségvetési ciklusban a magyar haltermelés, amennyiben az EU-ban a korábbi magyar javaslatot elfogadva megnövelik az édesvízi haltartás támogatását - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Tiszafüreden.
Az EuroPRevent 2012 konferencia résztvevői azt az általános következtetést vonták le a kutatásokból, hogy az emberek többségének, akár egészséges, akár valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenved, hasznára válik az olajos halak fogyasztása.
Súlyosan veszélyezteti a világ halállományát az ázsiaiak növekvő jóléte.
Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, mintegy 15 százalékkal kevesebb az áltagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
A grönlandi eszkimók, vagy a japán halászok egészséges szívüket a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetik – a tényt tudományos megfigyelések is igazolják. Az említetett népcsoportoknál jóval kisebb a szív- és az érrendszeri betegségek előfordulása, mint azoknál – s ide tartozunk mi magyarok is –, ahol ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg. De ez nem volt mindig így.
Az az EU-s polgár, aki hetente többször eszik halat, július 10. óta nem fenntarthatóan cselekszik. A brit New Ecomonics Foundation és a Pew Environment Group amerikai környezetvédelmi szervezet létrehozott egy EU-s halkalendáriumot, amelyben szembeállították a fenntarthatóan kifogható, illetve tenyészthető halmennyiséget a fogyasztással. Eszerint pedig az európaiak kétszer annyi halat esznek, mint lehetne.
Igazi hungarikum a keszeg, a fogas, mégis hekket eszünk a Balatonnál, mert nem szálkás, és olcsóbb is. Ha mégis balatoni halfajtából készült ételt választunk az étlapról, úgy sem biztos, hogy hazait kapunk, vagy nagy valószínűséggel fekete piacról származót. Július utolsó szombatja a balatoni halak napja, a Balaton természeti értékeinek védelmével kapcsolatos szemléletváltást mozdítaná elő, hiszen egészséges és finom húsú halakkal teli a víz, amelynek minősége kiváló.
Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek - állítja egy amerikai tanulmány.
A halfogyasztás segítette elő az emberi agy robbanásszerű fejlődését kétmillió évvel ezelőtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján.
A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata - derült ki egy felmérésből, melyet hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős ember megkérdezésével végeztek.
Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halak elsősorban az ünnepekhez kötődnek nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani. De miért is előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása? Meggyőző érvek.
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend harmadszor rendezi meg a Magyarok Nagy Asztala elnevezésű gasztronómiai fesztivált.