A középkori Európában jóval többször került halétel az asztalra, mint manapság, mivel az egyház által előírt húsmentes napokon legfeljebb csak halat lehetett enni. Magyarországon ebben az időben a csuka volt a legnagyobb becsben tartott hal, de télen a tengerből a folyóinkba úszó viza is kedvelt fogásnak számított. Egy 16. századból származó erdélyi szakácskönyv leírásból még az derül ki, hogy a magyarok ételei között hangsúlyos helyet foglaltak el a halféleségek.
Bár érezhető némi változás abban, hogy a halat már nem csak rántott, sült, vagy éppen halászlé formájában iktatjuk be a menübe, még mindig általános, hogy főleg karácsony környékén jut eszünkbe, itt az ideje egy finom halvacsorának.
S ha már karácsonyi készülődés, jusson eszünkbe, hogy a halvásárlásnak is vannak fontos szabályai, amit nem árt szem előtt tartani. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.