szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grönlandi eszkimók, vagy a japán halászok egészséges szívüket a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetik – a tényt tudományos megfigyelések is igazolják. Az említetett népcsoportoknál jóval kisebb a szív- és az érrendszeri betegségek előfordulása, mint azoknál – s ide tartozunk mi magyarok is –, ahol ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg. De ez nem volt mindig így.

A középkori Európában jóval többször került halétel az asztalra, mint manapság, mivel az egyház által előírt húsmentes napokon legfeljebb csak halat lehetett enni. Magyarországon ebben az időben a csuka volt a legnagyobb becsben tartott hal, de télen a tengerből a folyóinkba úszó viza is kedvelt fogásnak számított. Egy 16. századból származó erdélyi szakácskönyv leírásból még az derül ki, hogy a magyarok ételei között hangsúlyos helyet foglaltak el a halféleségek.

Bár érezhető némi változás abban, hogy a halat már nem csak rántott, sült, vagy éppen halászlé formájában iktatjuk be a menübe, még mindig általános, hogy főleg karácsony környékén jut eszünkbe, itt az ideje egy finom halvacsorának.

S ha már karácsonyi készülődés, jusson eszünkbe, hogy a halvásárlásnak is vannak fontos szabályai, amit nem árt szem előtt tartani. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Hogyan hat agyműködésünkre a halfogyasztás?

A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata - derült ki egy felmérésből, melyet hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős ember megkérdezésével végeztek.

MTI Plázs

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy fejlődését

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy robbanásszerű fejlődését kétmillió évvel ezelőtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján.

MTI Plázs

Áldás és átok a halfogyasztás

A koszorúérbetegség kockázata zsíros halak rendszeres fogyasztásával csökkenthető, de a világ halállományát a jómódú országok fokozódó halhúsigénye néhány évtized alatt veszélyesen károsíthatja. A riasztó kilátásokat ismertető dolgozatot a Canadian Medical Association Journal közölte.

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon

Ibrahimovic ott lesz a közönség nélküli sanremói dalfesztiválon