Korábbi cikkünkben sorra vettük, miért előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása. E zsírsavak rendszeres fogyasztásának egyik kedvező élettani hatása például az, hogy nem leszünk szívbetegek. Ezek a jótékony zsírsavak csökkentik a gyulladásos folyamatok érfalkárosító hatását, kismértékben csökkentik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet, gátolják az érfalra felrakódó érelmeszesedést megelőző plakkok kialakulását, védik az érbelhártya épségét, javítják az érfal funkciót, szabályozzák a szívritmust, csökkentik a vér viszkozitását, gátolják a véralvadást és a vérlemezkék összecsapzódását, csökkentik a vérrögök (trombózis) kialakulásának veszélyét, a stroke (szélütés) vagy szívinfarktus kockázatát. Íme néhány recept, amely megkönnyíti a dolgunkat a helyes táplálkozás kialakításában.
Mandulás harcsa
Hozzávalók: 0,5 kg harcsa, 10 dkg mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál kukoricaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só.
A megtisztított halat megsózzuk és fél órára félretesszük. A mandulát leforrázzuk, a barna héját eltávolítjuk, és a szemeket vékony lapocskákra vágjuk. (Használhatunk készen kapható mandulaforgácsot is.) A halszeletet megforgatjuk a zsemlemorzsában, és felhevített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírszalvétára szedve felitatjuk a felesleges zsiradékot. A serpenyőben maradt néhány csepp zsiradékban a mandulaforgácsokat megpirítjuk, beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, végül a harcsára halmozzuk. Petrezselymes főtt burgonyával és salátával tálaljuk, paradicsom- és citromszeletekkel díszítjük.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma: 296 kcal energia, 26,2 g fehérje, 19,4 g zsír, 3,9 g szénhidrát, 96,0 mg koleszterin, 2,6 g élelmi rost.
További receptek a HVG Online új egészségportálján.