MTI / hvg.hu Világ

A magyarok előtt is megnyílik a horvát határ

A járvány végét ugyan még nem hirdette ki Zágráb, az idegenforgalmi korlátozásokat május végén több országgal, köztük Magyarországgal szemben is feloldják a jövő héten.

Hirschler Richárd hvg360

Ez volt az NDK, a Patyomkin-ország, amelyből lakóinak 1989-ben végképp elegük lett

Miért menekülnek? Csapot-papot, csappal együtt otthont, telket, közeli hozzátartozókat hátrahagyva özönlenek keletnémetek tízezrei az NSZK-ba, amely hálás Magyarországnak a határnyitásért. Erről tudósított 30 évvel ezelőtt, 1989-ben a HVG munkatársa, aki Berlinben beszélt ugyan szakértőkkel, de saját szemével is meggyőződhetett arról, fél évvel a fal leomlása előtt, hogy miért rúgja az utolsókat a szocialista világ egyik oszlopos tagja.

HVG hvg360

Ekkor dőlt el, hogy szabad az út az NDK-sok előtt, de még nem kürtölték világgá

A keletnémet menekültek sorsáról, a magyar reformok folytatásáról és nyugatnémet gazdasági támogatásról volt szó Németh Miklós miniszterelnök és Horn Gyula külügyminiszter először eltitkolni akart bonni látogatásán — írta a HVG 30 évvel ezelőtt, amikor már a levegőben lógott, hogy a magyar kormány megnyitja a határt az NDK-sok előtt.

Szabó Ágnes Itthon

Németh Miklós: “Úgy hívtak, the elephant man”

A rendszerváltáskor nem voltak kijelölve az irányok, az új pártok nagyon gyorsan akartak választásokat, az Ellenzéki Kerekasztal pedig nem foglalkozhatott társadalmi-szociális kérdésekkel – Németh Miklós egykori miniszterelnök szerint mindez meglátszik 25 évvel később. Szerinte olyan sehol máshol nem fordulhatott volna elő, hogy egy magát szocdemnek valló párt a nagytőke pártja lesz, a magát jobbközéppártnak hirdető Fidesz pedig a populista és kommunista eszméké. Németh Miklós a hétvégi berlini ünnepségek díszvendége volt, a kelet-európai változásokban játszott szerepével új könyv és a héten Magyarországon is debütáló dokumentumfilm is foglalkozik.

Molnár Csaba Kult

Privát menekülttábor a Moszkva téren

Nagyon sokat kellett bulizni a Budapesten a határnyitásra váró keletnémetekkel, hogy legalább átmenetileg oldódjon a feszültségük, de többnyire jól bírta mindenki. Hogyan zajlottak egy Moszkva téri lakásban tűkön ülő majd' tucatnyi NDK-s utolsó napjai? Miből állt az emigrációs alapcsomag 1989-ben? Melyik keletnémet menekültből lett milliomos rockzenész? Az egészet első kézből megtudhatják egykori szállásadójuktól, kollégánktól, Molnár Csabától.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Az okos húzás, amivel Magyarország bekerült a világtörténelembe

25 évvel ezelőtt, szeptember 10-én este a Magyar Televízió A Hét című műsorában Horn Gyula bejelentette, hogy az ország szeptember 11-én 0 órától kiengedi a határon a keletnémet menekülteket. Geopolitikai jelentőségű konfliktushelyzetben – az elmúlt fél évezredben legalábbis – ritkán tett akkora jelentőségű lépést a magyar politikai elit, mint amilyet 1989 őszén ezzel a döntéssel.

MTI Itthon

Gorbacsov azt mondta, "majd Miklós megoldja"

Ma is büszke vagyok arra, hogy tevőleges résztvevője lehettem annak a folyamatnak, amely a határnyitáson keresztül elvezetett Németország és Európa újraegyesüléséig – jelentette ki az MTI-nek adott interjújában Németh Miklós. A korábbi miniszterelnök abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az általa vezetett kormány huszonöt évvel ezelőtt, 1989. szeptember 10-én – pontban éjfélkor – nyitotta meg a határt az országban tartózkodó NDK-s menekültek előtt. Németh Miklós közösen emlékezik a megromlott egészségi állapotú Helmut Kohllal annak ludwigshafeni otthonában.

Lukács Andrea Shake

A magyaros piknik: szabadság mellékíz nélkül

A franciák és az angolok már négy évszázada piknikeznek, a magyarok a rendszerváltás idején kaptak rá az ízére. A Páneurópai Piknik révén a szabadtéri társas lakomára utaló elnevezés nálunk egy kellemes bukéval is párosul. Megkérdeztük Nagy Lászlót az 1989-es esemény krónikását és Saly Noémi művészettörténészt a magyaros piknikezési szokásokról.

hvg.hu Világ

Ötven-hatvan régi határátkelőt nyitnának újra

Akár ötven-hatvan olyan kis határátkelő is lehet, amelyet újra megnyitnának a jövőben, hogy így segítsék a hétköznapi életet - mondta Baráth Etele (MSZP), a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) gazdasági albizottságának elnöke csütörtökön a Parlamentben.

MTI Világ

Ausztria rendkívül sokat nyert a határnyitással az ex alkancellár szerint

Ausztria rendkívül sokat nyert a 20 évvel ezelőtti magyar határnyitással és igyekezett előmozdítani azt - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Erhard Busek korábbi osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt volt vezetője, aki a berlini magyar nagykövetségen rendezett szerda esti évfordulós rendezvényen vett részt.

1 2
Újabb hidegörvény érkezik, jégeső és viharos szél kísérheti

Újabb hidegörvény érkezik, jégeső és viharos szél kísérheti

Már 350 ezer áldozata van a járványnak

Már 350 ezer áldozata van a járványnak

A rendőrség szerint a járvány miatt tilos részt venni a Deák téri gyilkosság megemlékezésén

A rendőrség szerint a járvány miatt tilos részt venni a Deák téri gyilkosság megemlékezésén

Leleplezték a megújult 5-ös BMW-t

Leleplezték a megújult 5-ös BMW-t

Ez az USB-kulcs állítólag megvéd az 5G-től, de nehogy megvegye, átverés az egész

Ez az USB-kulcs állítólag megvéd az 5G-től, de nehogy megvegye, átverés az egész

A történelem során először "hazugság" jelzés került Donald Trump bejegyzése mellé a Twitteren

A történelem során először "hazugság" jelzés került Donald Trump bejegyzése mellé a Twitteren

Budapest szennyvízében is megtalálták a koronavírus nyomát

Budapest szennyvízében is megtalálták a koronavírus nyomát

Karinthy, Krúdy, Móricz, József Attila Trianonról – új sorozat a hvg360-on

Karinthy, Krúdy, Móricz, József Attila Trianonról – új sorozat a hvg360-on

A címlapról ajánljuk