szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

További enyhítés, hogy eltörölték a karanténkötelezettséget az uniós tagállamokból érkezők esetében.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A forgalmasabb autópályákon szerda hajnaltól kezdve nőtt a forgalom, és volt, ahol sorok is kialakultak – ez az ország március 11-i lezárása óta most először történt meg. Kisgyerekes családok szálltak fel a vonatokra a milánói központi pályaudvaron, az óvodák, iskolák még nem nyitottak újra, így az utazási korlátozás feloldásával a családok ismét felkereshetik a távolabb élő rokonokat, a víkendházukat, az üdülőhelyeket. A szicíliai Messina kikötőjében sorokban álltak az átkelésre váró járművek.

Majdnem három hónap után Olaszország régiói között teljesen szabaddá vált a mozgás, semmilyen engedély vagy igazolás nem szükséges.

Nyitottak a határaink, semmilyen tesztet nem kérünk a hozzánk érkezőktől, tartományunk COVID-19-mentes, persze felelősségteljes magatartást kérünk mindenkitől a kockázat elkerülésére”

– mondta Luca Zaia, az északkeleti Veneto kormányzója. Zaia korábban úgy nyilatkozott, Venetónak szüksége van az osztrák és a német turisták visszatérésére.

Sandra Zampa egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a belső és a külső határok teljes megnyitása nem az ellenőrzések hiányát jelenti: a repülőtereken, vasúti csomópontokon, kikötőkben is mérik az utasok testhőmérsékletét, és esetleges gócpontok kialakulása esetén azonnal elszigetelik az adott területet.

A Termini római központi pályaudvaron külön személyzetet alkalmaznak a vonatokkal érkezők testhőmérsékletének mérésére. Hasonlóképpen ellenőrzik a római Leonardo Da Vinci, más néven Fiumucino repülőtér induló és érkező utasait. Szerdán többségében belföldi járatok szálltak fel, Olaszország legforgalmasabb légikikötőjében napi hatezer utassal számolnak, a tavaly június 3-i 110 ezerhez képest. Újranyitott a szardíniai Alghero repülőtere, egyelőre Rómába és Milánóba tartó gépekkel, majd június 13-tól a többi járatot is elindítják a sziget hajóforgalmával együtt. A nápolyi repülőtérről jövő héten indul az első külföldi járat Párizsba. Egyes vasútvonalakon háromszorosára növelték a járatok számát, megközelítve a járvány előtti forgalmi szintet. Torinóból elindult az első nagysebességű vonat a déli Reggio Calabriába.

Olaszország megnyitotta külső határait is, első lépésben az EU-tagállamokból és Nagy Britanniából érkezők előtt, akiket nem helyeznek többé karantén alá. Több olasz tartományban mobiltelefonos alkalmazást vezettek be a turisták kontaktkövetésére, amihez önkéntes, de ajánlott a csatlakozás. Máshol eltérő módszerekkel regisztrálják a más régióból vagy országból érkezőket. Vírustesztet sehol sem kérnek. Tavaly júniusban több mint 9 millió külföldi érkezett Olaszországba. Az idegenforgalom a belföldi turizmusban reménykedik: tavaly júniusban 7 millió olasz vette ki a szabadságát. A felmérések azt mutatják, hogy az olaszoknak jelenleg kevesebb mint fele foglalkozik nyaralása tervezésével.

Giuseppe Conte kormányfő szerda délután üzenetet intéz az országhoz. Korábbi nyilatkozatában az újjászületés napjának nevezte a határok újranyitását, hangsúlyozva, hogy „Olaszország biztonságos ország, ahol veszély nélkül lehet nyaralni”.

Olaszországban napi 300-ra csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma, akiknek felét továbbra is Lombardiában szűrik ki. Rómában egy többtagú családot helyeztek vesztegzár alá szerdán, miután mindannyiuknál kimutatták a koronavírust: az Egyesült Államokból Németországon keresztül utaztak be Olaszországba.

Az olasz kormány kölcsönösséget sürget a külföldre utazó olaszok számára is, akiket legalább június 15-ig az EU-államok többségében karanténba helyeznek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Élet+Stílus

Legelőször Olaszország nyitja meg a határait a világ előtt

Olaszország június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezőknek, június 15-től pedig az összes többi beutazónak engedi a belépést az országba, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem.

Megugrott a diákmunkát keresők száma

Megugrott a diákmunkát keresők száma

Csúcs gázolajos: 435 lóerős dízelmotor az Audi A8-ban

Csúcs gázolajos: 435 lóerős dízelmotor az Audi A8-ban

Meggondolták magukat a The Crown készítői

Meggondolták magukat a The Crown készítői