hvg.hu Vállalkozás

Megfulladnak a pénzben a gazdagok

A jövedelmi egyenlőtlenségek komoly mértékben növekedtek az utóbbi években, több kutatás szerint is a világ gazdagjai egyre több pénzen ülnek, miközben a válságkezelés árát az átlagemberek fizetik meg. Jelenleg azonban egyre több államban formálódnak olyan megoldások, melyekkel az egyszerű polgárok helyzetén is javítanának.

hvg.hu Gazdaság

Nem bankkártyázik külföldön a magyar

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank bankkártyával rendelkezők megkérdezésével készült kutatásából . A felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

hvg.hu Gazdaság

Ha nem végzi el a gyerek a házimunkát, ugrik a zsebpénz

A hvg.hu olvasóinak jelentős része ad zsebpénzt gyerekének, a legtöbben kisebb összegeket adnak, sokan ugyanakkor már elvárják, hogy emellett is vállaljon diákmunkát a gyerek. A legtöbben valamilyen szinten beleszólnak abba, hogy mire is költi gyerekük a zsebpénzt, ám van olyan tudatos válaszadó is, aki "büntetésként" a gyerek babakötvényes számlájára utalja a pénzt, ha az nem segít be a házimunkába.

hvg.hu Gazdaság

Az ország, ahol megszüntetik a készpénzt

Míg Magyarországon egyre nő a gazdaságban a készpénz mennyisége, a kormányzat pedig az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével ezt meg is támogatja, addig van egy olyan ország, ahol szinte teljesen be szeretnék szüntetni a készpénz használatát. Izraelben a kormányfő kabinetfőnökének vezetésével munkacsoport alakult, hogy feltérképezzék, hogyan is lehetne a készpénzmentes gazdaságot megvalósítani.

hvg.hu Gazdaság

És akkor újra megszorításba fullad az ország

Megbillent a költségvetés, közmunkások millióit vizionálta Lázár, készpénzmennyország lettünk, de legalább egyre többet költünk a neten is. Mi lesz még? Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

hvg.hu Gazdaság

Magyarország, a készpénzmennyország

Az utóbbi egy évben drasztikusan, majdnem 800 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz havi állománya, azaz az emberek degeszre tömött zsebekkel és bukszákkal járnak. Ilyen volumenű emelkedésre eddig nem volt példa Magyarországon. A magas készpénzállománynak ugyanakkor egyáltalán nem kell örülni, ennyi pénz jelenléte a nemzetgazdaságban rengeteg költséggel jár, sőt, a kormány, jegybank által áhított modern, nyugati pénzügyi kultúrához sem igen közeledünk. Elmagyarázzuk, hogy miért is rossz ez az egész, és hogy miért is mondanak egymásnak ellent a kormányzati, jegybanki elképzelések.

hvg.hu Gazdaság

Fuldoklunk a készpénzben

Februárban ismét jelentőset ugrott a magyar gazdaságban keringő készpénz mennyisége. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárulhatott az épp ebben a hónapban életbe lépett pénzügyi rezsicsökkentés. Van olyan bank, ahol a pénzfelvétel nagyságának 20-30 százalékos növekedését érzékelték.

hvg.hu Gazdaság

Ez hatalmas pénzpazarlás

Lottózni, túl sok készpénzt felvenni és autókázni felesleges pénzkidobás. A BankRáció.hu blogja összeszedett 7 pontot, hogy hol költünk túl és hol lehetne a pénzt megfogni.

MTI/Világgazdaság Gazdaság

Sohasem volt ennyi dugipénz a magyaroknál, mint most

A Világgazdaság szerint rekordmagasságba emelkedett a háztartások készpénz- és lekötetlen betétállománya tavaly év végére. A szakértők úgy vélik: háztartások a különféle közterhek és a kamatcsökkentés miatt parkoltatják kamatmentesen a pénzüket, de közrejátszhatnak szezonális hatások is.

hvg.hu Gazdaság

ATM-ek, ahonnan talicskával viszik a pénzt

Sokan azt gondolnák, hogy az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével egyre többet használjuk majd a bankjegykiadó automatákat, a szakértői becslések és az eddigi adatok alapján ez nem jelent látványos növekedést. Vannak olyan ATM-ek hazánkban, ahonnan ugyanakkor havonta 400 millió forintot vesznek fel.

MTI Gazdaság

Szeretik a készpénzt a magyarok

Mindennapi költései során tízből csak négy magyar részesíti előnyben a bank- vagy a hitelkártyát, a többség, 57 százalék készpénzt szeret használni a Nielsen piackutató felmérése szerint.

hvg.hu Gazdaság

Postán készpénzt felvenni: akár 2 ezer forintba is fájhat

Miközben a kormány komoly erővel igyekszik rávenni a bankokat arra, hogy havonta kétszer ingyen lehessen készpénzt felvenni bármelyik bankautomatából, az állami kézben lévő Magyar Posta fiókjaiban komoly ezresekbe fájhat, ha ott szeretnénk kétszer készpénzt felvenni.

hvg.hu Gazdaság

Ezért is borzasztó a készpénz

A Business Insider összegyűjtött 13 pontot, ami miatt a készpénz "borzasztó", és jobb lenne, ha eltekintenénk a használatától. Magyarországon ugyanakkor az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége miatt nem biztos, hogy sokan lemondanak a készpénzezésről.

MTI Gazdaság

Szigorítanák a románok készpénzhasználatát

Tovább korlátoznák Romániában a cégek közötti készpénz-kifizetéséket és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák - derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

hvg.hu Gazdaság

Ilyen lenne az, ha csak annyit költenénk, amennyink van

Vannak olyan amerikaiak, akik elhatározták, hogy idei újévi fogadalmaként csakis készpénzzel fognak fizetni, felhagynak a hitelkártyás vásárlásokkal, vagyis azzal gazdálkodnak, amijük van, hitelből nincs költekezés. Azzal az elképzeléssel indultak neki, hogy így kevesebb impulzusvásárlást fognak végrehajtani. Egy átlag amerikai 15 ezer dollár hitelkártya-tartozással rendelkezik.

hvg.hu Gazdaság

Miért állnak sorban, banánért? Nem, ingyenes készpénzért

Nagyon jelentős érdeklődés tapasztalható az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozat megtételéért. A bankok állításuk szerint felkészültek a fokozott forgalomra, ennek ellenére az Azénpénzem.hu egyes fiókokban sorokkal is találkozott.

hvg.hu Gazdaság

Így jön el a pénzügyi kőkorszak

Bankadó, végtörlesztés, tranzakciós illeték, ingyenes készpénzfelvétel. Mindegyikben az a közös, hogy forrásokat von el a pénzintézetektől, amelyek veszteségeik minimalizálására, költségeik csökkentésére kényszerülnek. Ennek pedig áldozatul eshetnek a fejlett pénzügyi szolgáltatások irányába eddig tett intézkedések, a készpénz kontra elektronikus banki szolgáltatások meccsben az előbbi áll nyerésre, ez pedig nemcsak hogy kőkorszaki állapotokat konzervál, hanem sokba is kerül a lakosságnak és a vállalatoknak is. Nyugat-Európa pénzügyi fejlettségének elérése távolodni látszik.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Veszprém és Esztergom jelenik meg az MTV díjátadóján

Veszprém és Esztergom jelenik meg az MTV díjátadóján

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Sean Connery élete képekben

Sean Connery élete képekben

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

A címlapról ajánljuk