szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Magyarországon kötelezővé teszik a kártyás fizetés biztosítását. Amerikában erről nincs szó, de a fogyasztók szokásai mégis megváltozhatnak a járvány után.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A járvány miatt egyre kevesebb helyen fogadnak el készpénzt az Egyesült Államokban. A legrégibb fizetési mód lassan kikerül a gyakorlatból, mert senki sem tudhatja, hogy milyen vírusok tapadhattak meg a dolláron, Arról nem is beszélve, hogy készpénzfizetés esetén a legritkább esetben lehet megtartani a kívánt másfél-két méteres távolságot. A Politico pedig már egyenesen arról ír: a készpénz napjai meg vannak számlálva.

"A tízdollárosomat nem fogadják el sehol! Már majdnem olyan régen lapul a pénztárcámban, mint amikor – több mint kétszáz éve – Alexander Hamilton pénzügyminiszter főbe lőtte magát" – idézi a politico.com egy amerikai átlagpolgár Twitter-bejegyzését. Azt is hozzátette, hogy sem a boltokban, sem az éttermekben nemigen fogadnak már el dollárt, hanem csakis valamiféle kártyát.

A Harvard közgazdász professzora, Kenneth Rogoff így indokolja a reakciót: "akarom én kézbe fogni azt a furcsa valamit, amit te a kezedben szorongatsz? Nem! A járvány egyértelműen a betéti és a hitelkártyák uralmát hozza el". A jeles professzor már régóta emellett érvelt, de a koronavírus-járvány pompás alkalom a számára, hogy megjósolja a készpénzfizetés halálát.

A digitális fizetés a király: ez tiszta és gyors, vagyis egyértelműen fölényben van a készpénz fölött. Az olyan cégek, mint a PayPal aratnak a piacon. Dan Schulman vezérigazgató arról beszélt a politico.com portálnak, hogy kétszer annyi új ügyfél jelentkezik minden nap, mint a járvány előtti időkben.

Az informatikai cégek már régen szorgalmazzák a digitális fizetést. Azért lobbiztak Washingtonban, hogy a kongresszus enyhítse azokat a szigorú követelményeket, amelyeket a bankokkal szemben támaszt kártyás fizetés esetén. Most Washingtonban is rádöbbentek: jobb a digitális utalás, mint a papírcsekk vagy a készpénz. A Trump-kormányzat ugyanis minden amerikainak 1200 dolláros gyorssegélyt ad, hogy átvészeljék a válságot. Az a 70 millió amerikai, aki be van kötve az adóhivatalhoz, már megkapta a pénzét, hiszen csak egy átutalásról volt szó. A többiek viszont várakozni kényszerülnek, mert a washingtoni pénzügyminisztérium csöpögteti csak a pénzeket a hagyományos csatornán, ahol papírcsekket kapnak a polgárok. Van, aki csak hónapok múlva jut így a pénzéhez – számolta ki a New York Times.

Mi lesz az öregekkel és a szegényekkel?

A változás vesztesei azok, akiket különben is a legkeményebben sújt a válság: az idősebb generáció és a jövedelmi skála alsó részén tanyázó amerikai polgárok, akik a digitális forradalomtól általában elmaradtak.

Az amerikaiak a járvány előtt évente 5 milliárd alkalommal keresték fel a pénzkiadó automatákat. A válság általában gyakoribbá teszi az ilyen akciókat: az átlagpolgár bespájzol dollárból is. Ezt jelzik a Federal Reserve Board statisztikai adatai is a vírus válság kezdete óta.

Ennek ellenére a tendencia világos: az amerikaiak rohamtempóban térnek át a digitális fizetésre. Most már a kormányzat is erre ösztönzi őket mindent eszközzel: az agrárminisztérium például, amely 42 millió amerikainak nyújt élelmiszersegélyt beindított egy programot, amely az Amazon digitális rendszerén keresztül juttatja el a pénzt a rászorulóknak, a megszokott papírcsekk helyett.

Schulman, a PayPal főnöke felhívta régi cimboráját, Steven Mnuchin pénzügyminisztert és felajánlotta neki: ők is részt vennének a kormányzati segélypénzek átutalásában. A pénzügyminiszter rábólintott, és azt a 350 milliárd dollárt, melyet a kormányzat a kis és közepes vállalkozóknak szánt, részben ők juttatták el az érintettekhez. Ez lesz a jövő is – jósolja Schulman: az emberek a járvány után visszatérnek a boltokba, de már nem készpénzzel fizetnek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról

Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?