szerző:
hvg.hu

Szakács Árpád a huszadik résznél jár a Kinek a kulturális diktatúrája? c. sorozatában. Most egyfajta összegzést is ad arról, hogy a NER nyolc évének kultúrpolitikája balliberális.

Mielőtt továbbmennénk, a sorozat eddigi tizenkilenc része alapján le szeretném vonni a következtetést: az elmúlt nyolc évben a jobboldali kultúrpolitika tevékenysége abban merült ki, hogy finanszírozta és elősegítette a balliberálisok kultúrpolitikáját.

Ezt írta Szakács a Magyar Időkben megjelent esszéjében. Ami – lássuk be – nem dicséret a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kormányára nézve. Ráadásul Szakács szerint hiába jöttek létre a jobboldalhoz köthető intézetek, de „jobbára ezek is a balliberális oldal érdekeit szolgálják.”

A balliberális kulturális dominancia érdemben nem csökkent, annak ellenére, hogy a kormány ennek megváltoztatására érezhető törekvéseket tett.

A Végstádiumban a magyar kultúra című írásban Szakács odáig megy, hogy a magyar konzervatív oldalnak az elmúlt nyolc évben nem volt saját kulturális politikája, kulturális jövőképe, víziója, stratégiája, folyamatosan ötletelt, improvizált, alkalmazkodott, sodródott, ide-oda csapódott.

Kap a dörgedelmekből Andy Vajna is:

Hajdani dicsőséges forradalmainkat eszmeiségben előkészítő színházi és irodalmi világunk nagyrészt kozmopolita semmitmondásokról szól, posztmodern keveréknyelven, képzőművészetünk a legaberráltabb exhibicionisták terepe, filmiparunk egyre inkább értéktelen olcsó amerikai utánzat.

A miértre is megvan Szakács válasza: Szabó Ervin, Lukács György, Révai József és Aczél György. „A jelenlegi kulturális helyzetet döntően négy személynek köszönhetjük.” Szabó 1918-ban, Lukács 1971-ben, Révai 1959-ben, Aczél 1991-ben halt meg – jegyezzük meg.

Magyarországon ma a balliberális világkép átnevelési programja zajlik, ezt segíti a kultúra minden területe – állítja nyolc év Fidesz-kormányzás után Szakács.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Amerikai jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét

Amerikai jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét