#kávépörkölés

Hogyan befolyásolja a kávé ízét a pörkölés?
 

Hogyan befolyásolja a kávé ízét a pörkölés?

A kávé pörkölése nemcsak azért nehéz, mert az édes, savanyú és keserű egyensúlyának megtalálásához sok tapasztalatra van szükség, hanem azért is, mert nincs általános megegyezés azzal kapcsolatban, pontosan hol van ez az egyensúlyi állapot. Ettől válik a pörkölés egyszerre élelmiszeripari eljárássá és filozófiaiesztétikai kérdéssé. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.


„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”
 

„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”

A kávéra ma nem lehet csupán reggeli rutinként tekinteni – bár valójában sosem lehetett. A kávé és annak elkészítése egy összetettebb művészet és tudomány, ami folyamatosan fejlődik. Magyarország egyik legelismertebb szakértőjével, a Bányai kávé egyik partnerével, Tóth Sándorral a baristáktól elvárt elképesztő tudásról és elvárásokról, a magyar kávéházak helyzetéről és minőségéről, valamint a kávéitalokról beszélgettünk. És megtudtuk azt is, hogy vajon rendben van-e, ha alkoholt kevernek kávéval.

Zwack Unicum Zwack Unicum

Mennyi mindent tud a kávéról?
 

Mennyi mindent tud a kávéról?

A kávé a mindennapjaink része, rengetegen vagyunk, akik elképzelni sem tudjuk nélküle napjainkat vagy minimum reggeleinket. De mégis mennyire ismerjük a legendás fekete italt? Milyen tejet jó használni hozzá? Ki fedezte fel? Ki akarta betiltani?

Philips Philips





Falusi magyar pörkölőből hódít az elitkávé
 

Falusi magyar pörkölőből hódít az elitkávé

„A kávé gyümölcs, és ha keserű, akkor valójában rossz” – hirdeti nem csak a főváros néhány elit kávézójába, hanem már a vidékre is szállító kávépörkölő manufaktúra, a Monterosa is. Szomszédaik többségének fogalma sincs, hogy a cégér nélküli kis házban nem akármilyen kávékat pörököl egy házaspár.

Szabó M. István Szabó M. István