A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 1700 közétkeztető főzőkonyhát vizsgált meg tavaly október óta. Ezeknek 6 százaléka, vagyis 103 konyha bukott meg a vizsgálaton, miközben 124 létesítmény "jeles" minősítést kapott a hivataltól.
A meglepetésszerű "szemlék" üzemelés közben, élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak.
A leggyakoribb hiba az volt, hogy a dolgozók nem ismerték a munkakörükhöz tartozó élelmiszer-biztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem volt megfelelő, valamint az étlapon nem tüntették fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma.
A vizsgálathoz egy 147 kérdésből álló értékelőlapot használtak, ez amúgy elérhető a Nébih honlapján. A monitorozott konyhák között volt 100 fő alatti, illetve 5000 főt meghaladó kapacitású is.
A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a Nébih a hibák javításához és a fejlesztéshez szakmai segítséget nyújt - olvasható a közleményben.
A hatóság tájékoztatása szerint Magyarországon 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel szemben az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás.
A Nébih álláspontja szerint minőségromlás oka a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség, de sokszor az ismerethiányra és a figyelmetlenségre vezethető vissza.