Molnár Barbara Itthon

A nővér kiadja a receptet, és annyi

Az állami egészségügyben a legnehezebben igénybe vehető szolgáltatások egyike a pszichoterápia. Nagyon kevés a szakember, egy páciensre maximum negyedóra jut. Már önmagában ez is jól jellemzi, hogy aki pszichiátriai betegséggel küzd, annak nemcsak azzal kell számolnia, hogy elvesztheti munkáját, szétzilálódik a családi élete, hanem azzal is, hogy a kezelése huzamosabb ideig sok pénzt emészthet fel. Állami keretek között leginkább csak gyógyszert kapni receptre, minden mást a magánegészségügyben kell megtalálni. Nagyvizit, 4. rész.

Lukács Andrea Plázs

"Embereket el lehet hallgattatni, a valóságot viszont nehéz bezárni a spájzba"

Sokan – mint a 80-as években – egyfajta ellenkultúrát alakítanak ki magukban az állam által minden szinten erőltetett ideológiával szemben, de eközben egy csomó dologról nem beszélnek, nem gondolkodnak – véli Bánki György. A pszichiáter szerint már a fiatalok is kénytelenek egy belső, automatikus kiegyezést végrehajtani, mert családot akarnak alapítani, és meg szeretnének élni. Nem hisz abban, hogy fel fog tűnni egy csodálatos új vezető vagy hazajönnek a magasan képzett, nyitott gondolkodású emigránsok, és rendbe rakják az országot. Azt nekünk magunknak kell megtenni. Interjú.

MTI Plázs

Maláriabotrány Bécsben: pszichoterápiában használhatták a vírust

Maláriavírussal fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichoterápiás módszerként az 1960-as években Bécsben – állítja egy volt növendék. A ma 63 éves Wilhelm J. az ORF közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta: 16 éves korában a bécsi egyetem pszichiátriai intézetében egy hónapon át úgynevezett "maláriakúrát" kapott, miután pszichés betegséget állapítottak meg nála. Az oltás után két hétig 42 fokos láza volt.

hvg.hu Plázs

A siker titka – interjú a pszichofitnesz kitalálójával

Az életvezérlő hit fontossága mellett érvel Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichoterapeuta. A professzorasszony szerint a hosszú, egészséges életért lelkünk és testünk karbantartásával egyaránt sokat tehetünk, ám mindennél fontosabb, hogy a saját mércénk szerint sikeresek legyünk: megbékéljünk magunkkal, és képesek legyünk megtalálni helyünket az univerzumban.

hvg.hu Plázs

Meztelenül rendel az állítólagos pszichológusnő

Sarah White New York-ban rendel, tanult ugyan pszichológiát, ám jelenleg szabadúszó programozó. Pszichoterápiás foglalkozásainak lényege, hogy a beszélgetés alatt teljesen meztelenre vetkőzik páciense előtt. A szokatlan módszerrel elsősorban a férfiakat célozza meg a fiatal nő.

hvg.hu Plázs

Mit tehet, ha kiderül, hogy rákos?

Kétségbeesés, félelem, harag, összeomlás – ezek a leggyakoribb reakciók, ha valaki megtudja, daganatos beteg. A rákos elváltozással küzdők száma folyamatosan nő, s a kórral nem csak testileg, hanem lelkileg is meg kell küzdeni. A család, a barátok támogatása sokat jelent a nehéz helyzetben, de a szakértő segítsége is épp ilyen fontos lehet.

hvg.hu Plázs

Mire jó a hipnózis?

A hipnózis ősi gyógymód: a módosult tudatállapotot már az ókori Egyiptomban is rendszeresen használták gyógyításra, fájdalomcsillapításra. Bár még ma is sokan a szemfényvesztéssel azonosítják, a hipnózisban végzett pszichoterápiával hatékonyan térképezhetők fel a lélek rejtelmei.


A címlapról ajánljuk