szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny lyoni döntőjének első versenynapján került a zsűri elé a magyar csapat tálon felszolgált húsétele és a tányéron prezentált vegán fogás. A Széll Tamás vezette csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania, bizakodva várják szerdai eredményhirdetést.

A kétnapos, különleges hangulatú döntő első napján, rendkívül erős mezőnyben foglalta el a versenykonyhát Széll Tamás séf vezetésével a magyar csapat. A versenynap erősségét mutatja, hogy a 24 döntős csapatból a kedden porondra lépő 12 között kaptak helyet a hét alkalommal győztes franciák, az ötszörös győztes norvégok, illetve a számos alkalommal a dobogón végző svéd és dán csapatok, vagy épp az utóbbi években a gasztronómiai világ fókuszába került Japán is. Vagyis olyan mezőnyben állt rajthoz a magyar csapat, amely a versenyben már gazdag tapasztalattal bír és komoly eredményeket mutatott fel. Bár a sors hozta úgy, hogy az első versenynapra ilyen hihetetlen erős gárda állt össze, a szerdán versenyző országok csapatai között is van  – pld. USA -  éremesélyes. A magyar csapatnak most valóban a világ élvonalában kell helyt állnia.

A mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő, minden mozzanatában ezerszeresen összepróbált, óramű pontosságú csapatmunka során a magyar versenyzőknek sikerült kivitelezniük a felkészülési időszakban kialakított elképzeléseiket, és mind a két – csirkés és vegán - kompozíciót magas színvonalon, a rangos nemzetközi zsűri elvárásainak megfelelve kivitelezni.

A gasztro világ nagyágyúi a zsűriben: Joel Robuchon, Orjan Johannessen, Jerome Bocuse, Regis Macron
Szauer Judit

Az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. A hazai csapat ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális elemének, a savanyításnak domináns használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni. Ennek megfelelően került a „Gyökerek és levelek alatt” elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húskompozícióba a bressei csirkéhez tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.

Az első versenynapot követően mind a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri, mind a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri meghozza pontszámait, azonban ezeket kizárólag a szerdai, második versenynapot követő eredményhirdetés alkalmával ismerheti meg a közönség – így tehát van még miért izgulnia mind a magyar csapatnak, mind azoknak a hazai szurkolóknak is, akik minden eddiginél nagyobb számban, több mint háromszázan vannak ott Lyonban.

A versenynap végeztével pár perces sajtótalálkozó volt a magyar standnál, ahol Széll Tamás egyebek között elmondta, hogy nagyon jó - a szervezők jelölik ki a csapatok mellé - második commist/segítőt  sikerült kifogni, röpke félórás egyeztetés után tökéletesen tudtak együttműködni. Tamáson nem látszott fáradtság, vidáman jegyezte meg: "Jó volt. Nagyon felkészülten érkeztünk."

Szauer Judit

Hamvas Zoltán csapatkapitány, a nemzetközi zsűri tagja is megerősítette, hogy tökéletes felkészüléssel szálltak ringbe a magyarok, és minden úgy sikerült, ahogy tervezték. 

Szabó Kevin commis megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon minden séfnek, aki  kitaposta előttük a sikeres szerepléshez vezető utat. S a végén egy kis lazítás. A kérdésre, hogy mi jön még ma este, a válasz: "gin tonic". Egészségetekre!

                                                                                                xxxxxxxxxxxxx

Ma készült: 

Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe

A menüben Tokaji bor, Tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba & paprika

 Gyökerek & Levelek alatt

Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma & tökmag

Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével

Sárgacékla & Hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika & mustármag

Körte petrezselyem olajban konfitálva petrezselyemszárral

Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom

Roppanós „gyökér” & csicsókapüré

„Dió” & Gombazselé

Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák

Mártás

Petrezselyemkrém

Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba

    

   

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!