szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fagyott test mellett talált tárgyak félrevezetőek voltak, végül egy Facebook-poszt segített a rendőrségnek.

Megoldódott annak az ismeretlen síelőnek az ügye, aki évtizedekkel ezelőtt halt meg az Alpokban.

Az olasz rendőrség, miután minden mással zsákutcába futott, végül a közösségi hálót hívta segítségül a rejtély megoldásához: ki lehet az az ember, akinek a testét 3100 méter magasan találták meg Valtournenche közelében, még 2005-ben.

A testet Torinóban vizsgálták, ahol megállapították, hogy a férfi 1950 után halt meg, körülbelül 30 éves és 165 centi volt, illetve valószínűleg nem olasz. A vizsgálat után Facebook-posztjában a rendőrség megosztotta a férfinál talált karórára, a napszemüvegre, a pénzérmékre és a sílécekre (egy pár felső kategóriás Rossignol Olympiques) vonatkozó részleteket.

Az áttörés azután jött, hogy a posztot rendkívül sokan megosztották, és az újságok, valamint a rádióadók is beszámoltak róla. Egy francia nő, Emma Nasem jelentkezett a megoldással:

nagybátyja, Henri le Masne egy vihar során tűnt el 1954-ben.

Ezután DNS-mintát vettek Nasem édesapja, Le Masne fivére nyálából, ami igazolta a rokoni kapcsolatot – jelentették be vasárnap.

Le Masne a születésnapján, 1954. március 26-án tűnt el. Szenvedélyesen szeretett síelni, és az eltűnése előtti években már túlélt egy balesetet az Alpokban. Fivére, Roger egy e-mailben azt írta a rendőrségnek, hogy testvére

agglegény volt, és kifejezetten független típus. A pénzügyminisztériumban dolgozott Párizsban.

A nyomozás során a Le Masne teste mellett talált tárgyak csak részben tudtak segíteni, illetve félrevezetőek voltak. Volt nála egy 5 lírás érme, amit 1946 és 1950 között vertek, az órája pedig egy kifejezetten exportra szánt francia modell volt – a korábbi, csupán Olaszországot érintő kutatások így érthetően csődöt mondtak – írja az Independent.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!