szerző:
Vándor Éva
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Károly herceg 70 éves lett, és még mindig vár arra, hogy megkapja a munkát, amelyre született. A walesi herceg már most a brit történelem leghosszabb ideig szolgáló trónörököse, és ő lesz a legidősebb, aki majd egyszer tényleg megörökli a trónt. A britek viszont inkább a születésnapját ünnepelnék, mint a koronázását.

Hetvenévesen sokan már a nyugdíjas éveiket élvezik, Károly herceg azonban, aki ma tölti be a hetvenet, még mindig csak várja, hogy királyi feladatokat végezzen, amire születése predesztinálja. Miközben ugyanis az édesanyja, II. Erzsébet királynő megdöntötte a brit történelem uralkodási rekordját, addig Károly a trónöröklésben lett csúcstartó, és nagyon úgy tűnik, hogy nem reménykedhet a nyugodt nyugdíjas években.

Károly, amióta az eszét tudja, trónörökös. Egész pontosan 67 éve él együtt ezzel a státusszal, azok után, hogy a nagyapja, VI. György 1952. február 6-án meghalt, és az édesanyja, II. Erzsébet királynő lett.

Más kérdés, hogy sokan már a kezdetektől kétségbe vonták azt, hogy alkalmas-e a feladatra. Mármint nem a trónörökösére, hanem az uralkodóéra.

Sokan ugyanis – még a királyság elszánt hívei közül is – Károly személyében látják a legnagyobb veszélyt, amely a brit monarchiára leselkedhet. A New Yorker például ezzel magyarázza azt, hogy a walesi herceg leendő királlyá koronázásával nem fognak sokat várni, a királynő halála után három hónappal le is bonyolítják majd, nehogy túl sok idő maradjon az intézménybe vetett bizalom megingására. (Erzsébet 16 hosszú hónapot várt a saját koronázására apja, VI. György király halála után, de ott inkább az volt a szempont, hogy túl fiatal – 25 éves volt).

A Károly személyében megtestesülő veszély megértéséhez – különösen a monarchia mostani népszerűségének a fényében – érdemes felidézni, hogy a brit sajtó nem fél adott esetben leidiótázni a herceget, miközben a brit királyi család többi tagja, ha kemény harcok árán is, de kivívta magának a tiszteletet, sőt a szeretetet is. Ráadásul a közvélemény-kutatások is azt jelzik, hogy az alattvalók szívesen átugranák az utódlási sorrendet, és rögtön Vilmos fejére tennék a koronát (bár még az sem kizárható, hogy vannak olyanok, akik egyből Györgyre bíznák ezt a feladatot). Sőt felvetődött az is, hogy Károlynak épp hogy kötelességtudatból kellene lemondania a trónról, mert királyként csak ártana a monarchiának, nem lenne képes ugyanis hozni az anyja, Erzsébet karizmatikus mindenekfelett állását, vagy a fia, Vilmos szimpatikus sármját – a monarchia túléléséhez mindkettő jól jön.

©

Ehhez persze érdemes hozzátenni, hogy ha az utódlást népszerűségi mutatók, nem pedig a születési sorrend alapján határoznák, az nyilván a lényegétől fosztaná meg a monarchiát.

Népszerűségi ellenszélben navigál tehát, és a róla szóló nemrég megjelent könyv sem igazán emeli piedesztálra. E szerint reménytelenül sértődékeny, naiv, haragtartó, sznob, mások véleményével szemben intoleráns, aki a fenntartható élet mellett kampányol, miközben maga elképzelhetetlen luxusban él. (Az egyik visszatérő anekdota, hogy mindenhová a saját fehér bőr WC-ülőkéjével utazik. A WC-deszkát egyébként a húgától, Anna hercegnőtől kapta valamelyik karácsonyra, mert az volt a játékszabály, hogy frivol ajándékokat adjanak egymásnak. Károly pedig, amikor kibontotta, állítólag megígérte, hogy mindenhová magával viszi – bár egyáltalán nem biztos, hogy ezt komolyan is gondolta.)

Egy eleve elrendelt élet

Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én született a Buckingham-palotában. Gyerekként sokat betegeskedett, és már ekkor több fronton alkalmatlannak bizonyult: a csapatsportokban nem tudott beilleszkedni, a lovaglóleckéktől félt, a bentlakásos iskolában pedig, ahová az apja, Fülöp herceg is járt, konkrétan a túlélésre játszott, annyira nyomorultul érezte magát. „Totális pokol”, „börtönbüntetés” – így emlékezett vissza a skóciai Gordonstounban töltött évekre.

Egy olyan életet terveztek meg neki, amelynek a feladataihoz és elvárásaihoz nem igazán sikerült felnőnie, vagy legalábbis úgy ment végig az egyes állomásokon és intézményeken, hogy a kereteket igazították hozzá, és nem neki kellett a képességeit a keretekhez feljavítani – legyen szó a Cambridge-i Egyetemről vagy a Királyi Tengerészetről – mindkettőre alkalmatlan volt, mégis mindkettőt végigcsinálta, mert lehetővé tették neki, hogy végigcsinálja. Ő lett így az első egyetemi diplomás trónörökös, és a tengerészetnél is lenyomott öt évet 1971 és 1976 között. 

Mint ahogyan alkalmatlan volt arra is, hogy boldog legyen a Dianával kötött házasságában. A család tapasztalatszerzés szempontjából jó néven vette ugyan Károly kapcsolatát Camilla Shanddel (később Camilla Parker-Bowles, még később Camilla walesi hercegnő), akibe 23 évesen szeretett bele, feleség viszont akkoriban csak szűz lányból lehetett, így kellett lecserélni a nagy szerelmét a nála 12 évvel fiatalabb Lady Diana Spencerre, akit a herceg nem szeretett, sőt még csak nem is ismert igazán. De ez nem akadályozta meg a monarchiát abban, hogy 1981. július 29-én lebonyolítsa a tündérmesébe illő esküvőt.

©

Ebbe a házasságba mindketten sírva mentek bele, de megcsinálták „a haza érdekében”. Aztán sírva is jöttek ki belőle – bár kétségtelen, hogy Károly volt az, aki PR-szempontból a rövidebbet húzta, legalábbis sokáig belemerevedett az érzéketlen férj szerepébe. Ma már hetven éve irányul rá a figyelem, de ez alatt az idő alatt végül is csak az volt a legnagyobb bűne, hogy újrakezdte a kapcsolatát Camillával, miközben még házasságban élt Dianával. Nyilván egy ilyen megcsalás nem teljesen van összhangban azzal a morális tartással, amelyet egy királytól elvárnak – különösen, hogy privát telefonbeszélgetésekből az alattvalók értesülhettek olyasmiről is, hogy Károly arra vágyik, bárcsak tampon lehetne Camillában. De örök kárhozat azért nem jár érte.  

1982-ben mindenesetre megszületett Vilmos, 1984-ben pedig Harry, de a két gyerek sem tudta életben tartani Károly és Diana házasságát: 1992-ben különváltak, 1996-ban pedig elváltak, és mindketten a maguk módján eredtek a boldogság nyomába.

Diana 1997-es halála alaposan felülírta ezt. Károly ragaszkodott hozzá, hogy a walesi hercegnőnek királyi temetésben legyen része, de ahhoz is, hogy aztán kitarthasson Camilla mellett – ami ebben az időszakban fokozottan kényes ügy volt. Camillát azonban lassan, óvatosan megpróbálták elfogadtatni a Diana haláláért nehezen megbocsátó, ellenséges közvéleménnyel. 2005-ben jutottak el az elfogadtatással addig, hogy összeházasodjanak.

Károly azóta láthatóan nyugodtabb és boldogabb. Hogy mennyire? Alexi Lubormiski, aki bejáratott fotósa a királyi családnak, így Károlyt és Camillát is fotózta, azt mondta róluk, hogy amint egymásra néznek, megcsillan a szemük, és megtörténik a csoda: „Olyanok, mint egy fiatal szerelmespár”.

©

Mit csinál egy trónörökös?

Arra nem igazán van bejáratott recept, hogy mihez is kezdjen magával egy trónörökös, miközben a szülője halálára vár. A saját utódlásáról már gondoskodott, van két fia, három unokája (és úton van a negyedik), és most újra egy felesége is. De mi legyen még?

©

Kezdjük a szokatlanabb mérföldkövekkel: Károly 1980-ban például gyerekkönyvet írt (később a BBC készített belőle rajzfilmet, sőt még balett is született a meséből). A képzőművészetben is kipróbálta magát, egész pontosan az akvarellekben, a képeit meg is lehet vásárolni. És hogy mennyi minden belefér a trónörökösi élet szabadságába: Károly még bűvészvizsgát is tett, és ezzel a megannyi címe mellett tagja lett az 1905-ben alapított Varázsló Körnek.

Ezen túlmenően azonban Károly a trónörökösi létet azzal a törekvéssel próbálta megtölteni, hogy hatást gyakoroljon. És vannak is ügyek, amelyek közel állnak a szívéhez, és amelyekről véleménye is van – ráadásul trónörökösként ezt hangoztatta is. (Királyként ez a privilégium már nem fogja megilletni, Erzsébet királynő az egész uralkodását tette fel arra, hogy megtartsa magának a véleményét.)

Károly rajongói nem felejtik el kidomborítani látnoki képességeit, például hogy a környezetvédelmi kérdésekre különösen fogékony herceg már a hetvenes években felhívta a figyelmet a műanyagszennyezés veszélyeire, hogy az organikus mezőgazdaság szószólója volt, mielőtt az divat lett volna. A méhekért már akkor aggódott, amikor sehol sem voltak a kampányok, amelyek a felhívták a figyelmet, hogy mennyire fontos részei az ökoszisztémának. Mindemellett pedig egy elképesztő jótékonysági birodalmat is felépített.

©

Bár tény az is, hogy a homeopátia és más alternatív gyógymódok iránti lelkesedését már nem fogadták ilyen egyöntetű lelkesedéssel, mint ahogy azt sem, hogy miközben a régi épületek megmentéséért szólal fel, azt úgy teszi, hogy az új fejlesztések ellen is kampányol.

Komoly aggályt jelentett, hogy Károly vajon tisztában van-e azzal, hogy királyként már a neki kedves ügyekben sem nyaggathatja majd a kormányzati szerveket, és nem „kampányolhat”. Szerencsére a 70. születésnapja alkalmából elkészült a BBC dokumentumfilmje, amelyben a trónörökös kijelenti, tudja, hogy az alkotmányos paraméterek között kell majd működnie, és nem fog beavatkozni a közügyekbe. Amikor arról kérdezték, hogy uralkodóként is ugyanolyan szókimondó lesz-e, mint hercegként, Károly annyit mondott: „Nem vagyok olyan ostoba. Tudom, hogy uralkodónak lenni teljesen más feladat.”

Noha a Buckingham-palota – a brit kormánnyal, a közszolgálatokkal, a BBC-vel és minden más médiaszolgáltatóval együtt – fel van készülve a királynő halálára, lévén alaposan kidolgozott forgatókönyv áll rendelkezésre erre az esetre, az ország egyelőre még nem igazán készült fel a váltásra – Erzsébet nélkül nehéz is lenne elképzelni a brit monarchiát . Egy születésnapi buli azonban bármikor jöhet, és a királyi család most ezekkel a képekkel veszi ki a részét a partiból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket