szerző:
Tóth Sándor

Egyelőre még nem nálunk sütik, hanem egy spanyolországi kis település pékségében, amelynek a lakossága még a 800 főt sem éri el.

A kis andalúziai falu, Algatocín lakossága nem tartozik a helyi Pan Piña (Ananászkenyér) pékség különleges kenyerének vásárlói közé. Ugyanis a 400 grammos pékáru 192 euróba, több mint 62 ezer forintba kerül.

A világ legdrágább kenyerét sütő pékmester, Juan Manuel Moreno mégsem panaszkodik, hogy nincs megrendelője a kerek cipócskákra, amelyek egyébként kinézetre a szokásos házikenyérnek tűnnek. De nem azok, ugyanis a saját készítésű kenyértésztába a gabonapelyheken és az izlandi vízen kívül arany- és ezüstpor is kerül.

„A nemesfémek nem befolyásolják a kenyér ízét, viszont fokozzák a glamour-t” –  a pék egyik nyilatkozta szerint, aki még három másik arany- és ezüstalapú terméket is készít (98 euróért).

Rendszeres heti rendeléseket kap, mivel a Costa del Sol milliárdosaiban jó vevőkre talált. Főként az orosz, arab és kínai származású üzletemberek, vállalkozók számítanak a legjobb ügyfeleinek.

 

Az exkluzív megrendelőkön kívül is sikeres Juan Manuel Moreno sütödéje. Spanyolország legjobb 89 péksége között tartják számon a rangsorolás nélküli toplistán, s ezen belül Andalúzia 12 legjobbja között szerepel.

Moreno az idén jelentős szakmai elismerést kapott, a „Jó kenyér spanyol útja” (Ruta Española del Buen Pan) csillagos séfje lett.

A Pan Piña pékség egyébként igen magasra teszi a jelképes sütőlapátot, ugyanis teljes választékát 170 féle pékárura bővítette, beleértve a különféle töltelékekkel ellátottakat és süteményeket is.

A búzaliszten kívül hajdinát, kölest, zabot, kukoricát és még számos más alapanyagot használ, s a világ minden részéből, de főleg Belgiumból, Hollandiából és Németországból vásárolt liszttel készülnek kenyerei, péksüteményei.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook