szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hódok által épített gátak még árvízmentes időszakokban is gondot okozhatnak, de ha elbontják, akkor is visszaépítik.

Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány – nyilatkozta a vízügyi igazgatóság a Nyugat.hu-nak. A lap fotókat is közöl arról, ahogy Toronyban, az Arany-pataknál gátakat kezdtek építeni az állatok, ezzel pedig a patakot is felduzzasztották, amely az olvadással komoly gondokat okozhat majd. A patakmeder elhanyagolt, gazzal és fákkal benőtt, úgyhogy építőanyaga bőven van a hódoknak, amelyek több várat is építettek már a mederbe.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a lapnak azt írta, a hódok által kialakított torlaszok valóban megemelik a gátak mögött a vízszintet, így gyakori a vízfolyás menti területek elöntése még olyan időszakokban is, mikor egyébként nem kell árvízi elöntéstől tartani. Sőt, a nagy csapadék után kialakuló árhullámok levonulását is károsan befolyásolják a hódgátak.

Az eurázsiai hód viszont védett állatfaj, itthon a XIX. század közepére levadászták őket, de a XX. század utolsó évtizedében megkezdődött visszatelepítésük a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál. Spontán vándorlás révén mára az egész ország területén megjelentek, Budapesten is több helyen láttak már hódokat.

Törvényileg csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és felügyeletével lehet fellépni a hódok ellen, a hódgátak elbontásának engedélyezését a vízügyi igazgatóságnak is a természetvédelmi hatóságnál kell kezdeményeznie, az elbontott hódvárakat az állatok viszont vissza is szokták építeni.

A lap azt írja, a toronyi hódvárakat a szakemberek megszemlélték, és a hódgát környezetének kivételével a medret műszaki szempontból megfelelőnek találták. Ahogy közleményükben írták, a mederben található növényzet most már a természetközeli állapotot tükrözi.

Az eurázsiai hódok által okozott károk száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a gátak, kidöntött, megrágott fák lakossági, mezőgazdasági és erdészeti szempontból is komoly problémát okoznak, bár volt, ahol az önkormányzat kifejezetten örült az állatok munkájának, mert több olyan fát is kitermeltek, amelyeket a szakembereknek amúgy is ki kellett volna vágnia.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A felmelegedés újabb hatalmas gyomrost vitt be az Északi-sarkon

A felmelegedés újabb hatalmas gyomrost vitt be az Északi-sarkon

Olcsóbb lett kávé a koronavírus miatt, de ezt a pénztárcája sajnos nem fogja megérezni

Olcsóbb lett kávé a koronavírus miatt, de ezt a pénztárcája sajnos nem fogja megérezni