szerző:
hvg.hu

A hódok által épített gátak még árvízmentes időszakokban is gondot okozhatnak, de ha elbontják, akkor is visszaépítik.

Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány – nyilatkozta a vízügyi igazgatóság a Nyugat.hu-nak. A lap fotókat is közöl arról, ahogy Toronyban, az Arany-pataknál gátakat kezdtek építeni az állatok, ezzel pedig a patakot is felduzzasztották, amely az olvadással komoly gondokat okozhat majd. A patakmeder elhanyagolt, gazzal és fákkal benőtt, úgyhogy építőanyaga bőven van a hódoknak, amelyek több várat is építettek már a mederbe.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a lapnak azt írta, a hódok által kialakított torlaszok valóban megemelik a gátak mögött a vízszintet, így gyakori a vízfolyás menti területek elöntése még olyan időszakokban is, mikor egyébként nem kell árvízi elöntéstől tartani. Sőt, a nagy csapadék után kialakuló árhullámok levonulását is károsan befolyásolják a hódgátak.

Az eurázsiai hód viszont védett állatfaj, itthon a XIX. század közepére levadászták őket, de a XX. század utolsó évtizedében megkezdődött visszatelepítésük a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál. Spontán vándorlás révén mára az egész ország területén megjelentek, Budapesten is több helyen láttak már hódokat.

Törvényileg csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és felügyeletével lehet fellépni a hódok ellen, a hódgátak elbontásának engedélyezését a vízügyi igazgatóságnak is a természetvédelmi hatóságnál kell kezdeményeznie, az elbontott hódvárakat az állatok viszont vissza is szokták építeni.

A lap azt írja, a toronyi hódvárakat a szakemberek megszemlélték, és a hódgát környezetének kivételével a medret műszaki szempontból megfelelőnek találták. Ahogy közleményükben írták, a mederben található növényzet most már a természetközeli állapotot tükrözi.

Az eurázsiai hódok által okozott károk száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a gátak, kidöntött, megrágott fák lakossági, mezőgazdasági és erdészeti szempontból is komoly problémát okoznak, bár volt, ahol az önkormányzat kifejezetten örült az állatok munkájának, mert több olyan fát is kitermeltek, amelyeket a szakembereknek amúgy is ki kellett volna vágnia.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését