szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új lábprotézist kapott, ez már a negyedik.

Amikor Ahmad Rahman még csak nyolc hónapos volt, ő és a testvére, Salima mindketten megsérültek egy összecsapás során. A harcokban az afgán kormány csapatai és a tálibok rontottak egymásnak a gyerekek falujában, Logar tartományban. A kisfiúnak ellőtték a lábát, így később amputálni kellett.

Az ő története csak egy a több tízezer hasonlóból Afganisztánban: gyerekek, fiatalok, felnőttek, idősek veszítik el a végtagjaikat. A pillanatok alatt virálissá váló videón az öröm pillanatát rögzítette a gyógytornász Mulkara Rahimi a Vöröskereszt kabuli ortopédiai klinikáján.

A felvételen Ahmad mosolyogva táncol, miután megkapta a negyedik lábprotézisét – cserélni kell őket, ahogy a kisfiú felnő.

A videót 12 óra alatt 12 ezren nézték meg. 

A Vöröskereszt klinikája 1988 óta mindegy 178 ezer fogyatékos beteget regisztrált. 46 100-an közülük valamilyen amputáció miatt keresték fel az intézményt.

Afganisztánban több mint egymillió ember él valamilyen fogyatékossággal, ezek jelentős hányada a háborúk miatt szerzett sérülés. A végtagok elvesztésének kétharmadát taposóaknák és egyéb háborús szerkezetek okozták.

(Guardian)

(Kapcsolt képünk illusztráció.)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrláng az Színművészetin, virrasztás az Egyetem téren – ismét tüntettek a hallgatók

Őrláng az Színművészetin, virrasztás az Egyetem téren – ismét tüntettek a hallgatók

Radar360: Nagyobb bajtól tart az orvosi kamara, adótámogatást kaphat a vírusteszt

Radar360: Nagyobb bajtól tart az orvosi kamara, adótámogatást kaphat a vírusteszt

Negyed évszázad után újra BL-főtáblán a Ferencváros

Negyed évszázad után újra BL-főtáblán a Ferencváros