szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Venezuelában világos az üzenet, Nicolás Maduro elnök kiadta az utasítást a nőknek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök több gyermek vállalására sürgette a venezuelai nőket kedden egy caracasi rendezvényen, amelyet az állami televízióban közvetítettek.

„Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!” – hangoztatta Maduro. Egyben felszólította a nőket, hogy vegyenek rész a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án tervezett felvonuláson.

Az ENSZ tavalyi emberi jogi jelentése szerint ugyanakkor a Maduro-kormányzat kifejezetten hátrányos helyzetbe hozta a venezuelai nőket. A politikailag aktív nőket fenyegetésekkel és kirekesztéssel próbálták meg elriasztani, a fogva tartott nőket pedig kínozták és szexuális erőszaknak voltak kitéve. Az egészségügy rossz helyzete, a gyógyszerhiány és az áramkimaradások miatt nagyon sok terhes nő külföldre ment szülni. Becslések szerint 2015 óta 25 ezer venezuelai gyerek született meg Kolumbiában.

Venezuela jelenleg történetének talán legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával küzd. Az évtized közepén még 30 millió lakosú latin-amerikai államot becslések szerint már 4,5 millió venezuelai hagyta el a jobb élet reményében, 80 százalékuk a térség más országaiban keresett menedéket.

Egyes előrejelzések szerint a venezuelai menekültek száma 2020-ban 6,5 millióra gyarapodhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között