szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hajszálon múlt, hogy még vannak Parma-kenguruk, és nem vitte el mindet a róka.

Hetven éven át kihaltnak hitték a Parma-kengurukat, és csak az 1960-as években bukkant fel belőlük néhány csoport. A kicsiny kenguru mostantól a fővárosban is megtekinthető – adta hírül a Budapesti Állatkert. Ezzel a budapesti kengurufajok száma négyre nőtt.

A három Parma-kenguru Antwerpenből érkezett. Az állatok súlya 3-6 kilogramm, vagyis ezek igen kis kenguruk, hiszen vannak rokonaik, amelyek elérik a 80 kilót.

©

A Parma-kenguruk kihalásközeli élményét az Ausztráliába betelepített rókák okozták elsősorban, az 1890-es évekre el is tűntek. Szerencsére még ezelőtt egy csoportot Új-Zélandra vittek, és ott sikerült megmaradniuk. Később Ausztráliában is előkerült néhány túlélő.

A Budapesti Állatkertben rajtuk kívül Bennett-kenguruk, ecsetfarkú patkánykenguruk és szürke óriáskenguruk láthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után