szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár poliovírus-mentes lett a kontinens, a betegség maga nem tűnt el véglegesen.

Megállították a gyermekbénulást okozó, szabadon terjedő poliovírus törzset Afrikában, erről Dr. Matshidiso Moetia WHO afrikai szervezetének vezetője beszélt hétfőn. Az Európában az 1970-es évekre védőoltások révén megfékezett, szennyezett vízzel terjedő betegség elsősorban az 5 évesnél fiatalabb gyermekeket veszélyeztette, akiknél heves influenzaszerű tünetek után végtagbénuláshoz és torzuláshoz, súlyos esetben pedig teljes idegrendszeri bénuláshoz, vagy akár a légzőszervek leálláshoz is vezethet.

A szabad vírustörzs elleni rendszerszintű küzdelem 24 éve tart a kontinensen, azóta a WHO szerint 1,8 millió megbetegedést sikerült megakadályozni. A vírus megfékezését jelentősen nehezítette Afrika fejletlen infrastruktúrája, szervezetlen nemzetközi kapcsolatai, illetve egy-egy országon belüli konfliktus; ilyen volt például a Boko Haram terrorszervezet működése az utolsó gócpontban, Nigéria egyik tartományában, ahol ellehetetlenítették a nigériai hatóságok és a nemzetközi segélyszervezetek munkáját.

©

A vírus megállítása azonban nem jelent teljes győzelmet, figyelmeztet a WHO. Az oltásokkal szembeni szkepticizmus és a szervezetlen védekezés sok helyen lehetőséget adott arra, hogy a védőoltásokban található vírustörzs mutálódjon és felerősödjön, így még mindig több száz gyermeket érint a kontinensen a betegség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!