szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit romantikus vígjátékok első számú ikonja az utóbbi időben egyfajta reneszánszát éli a sötétebb szerepekben. Épp ma 60 éves, íme hat kedvencünk az életműből.

Nemrég az Egy nagyon angolos botrány című sorozat apropóján bemutattuk a szeptember 9-én szülinapját ünneplő Hugh Grant pályáját. Akkor azt állapítottuk meg, hogy az isten is erre az aljas, cinikus, nárcisztikus, sérült lelkű szerepre teremtette, pedig cseppet sem erről volt ismert.

Sőt, mint írtuk, legalább két évtizedig ő volt britek ügyeletes szépfiúja, a javíthatatlan romantikus, a naiv, jóképű srác, aki alkalomadtán tud egy kicsit nyeglébb, behízelgőbb, hiúbb és titokzatosabb is lenni.

Születésnapi összeállításunkban is tarolnak a romantikus komédiák, mert mit tagadjuk, szeretjük ezeket is, de azért emlékeztetünk arra, hogy sokkal több van Grantben, mint a bohém és szeretnivaló, tipikus angol pasas karaktere.

Bár korábban több filmben játszott már előtte, az igazi nagy áttörést az 1994-es Négy esküvő és egy temetés című vígjáték hozta meg számára. A sármos szoknyavadász karakteréért megkapta a brit filmakadémia BAFTA-díját és a Golden Globe-ot is.

És a Négy esküvő… ki is jelölte sok-sok évre a fentebb már leírt Hugh Grant-karaktert. Bohókás, csetlő-botló, de nagyon szeretnivaló szívtiprót játszott például Julia Roberts partnereként a Sztárom a páromban.

És ugyanezt a figurát kellett adnia az Igazából szerelemben is, azzal a különbséggel, hogy ott közben ő a miniszterelnök. Mi magyarok, külön köszönjük neki azt a táncjelenetet, amit Gyurcsány Ferenc is lekoppintott egy videón, ami miatt a „Táncolj, Feri!” rigmus kíséretében volt alkalmunk számos tüntetésen felidézni a jellegzetes mozgáskultúrát.

Kicsit más típusú szívtiprót alakított Grant a Bridget Jones naplójában, ott nem a bénázó, hanem a gaz csábítót játszotta, a nőfaló főnököt, aki a végén pórul jár.

Hogy azért tud ő mást is alakítani, az is kiderült több filmből, például Guy Richie Az U.N.C.L.E. embere című akciófilmjéből, amelyben brit kémfőnököt játszott, szintén egy Guy Richie-filmben, az Úriemberekben pedig gengszterkedett is egy jót.

2018-ban mutatták be az Egy nagyon angolos botrány című BBC-tévédrámát Stephen Frears rendezésében, ebben Grant Jeremy Thorpe egykori liberális pártvezért formálta meg. Mint írtuk, a meleg politikust intelligens, de ravasz, aljas és kíméletlen figuraként, a hatalmával visszaélő, igazi szexuális ragadozóként ábrázolta, akinek a lelke sötétségének legmélyén ott lapul egy tragikus, szánni való férfi is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Kult

Hugh Grantben végig ott volt a sötétség, csak elő kellett csalogatni

Az isten is az aljas, cinikus, nárcisztikus, sérült lelkű szerepekre teremtette, és az HBO Egy nagyon angolos botrány című minisorozatában végre bele is bújt a meleg, karizmatikus és hataloméhes politikus bőrébe. És imádjuk! Hogy lett a 90-es évek, hülye frizurájú hősszerelmeséből öreg főgonosz? Hugh Grant nem az, akinek eddig gondoltuk.

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

Csányi Sándor cége ráfekszik az agrárszakképzésre

Csányi Sándor cége ráfekszik az agrárszakképzésre

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna