szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a csontjai, de szervei, köztük az orra is viszonylag épen megmaradt annak a barlangi medvének, amely mintegy 39 ezer évvel ezelőtt pusztulhatott el. A Jakutszki Egyetem munkatársai szerint óriási jelentősége van a most feltárt maradványnak.

A barlangi medve az utolsó európai jégkorszakban élt, és a faj mintegy 15 ezer éve halt ki. Ám a most megtalált maradvány sokkal régebbi lehet.

"Ennek a felfedezésnek világszerte nagy a jelentősége" – mondta Lena Grigorjeva, az egyetem paleontológusa, hozzátéve, hogy a barlangi medvéktől eddig csak csontok és koponyák maradtak fenn.

A tetem korát a kutatók 39 ezer évesre becsülték. Hozzátették azonban, hogy még korai pontos életkorról beszélni, amelyet szénizotópos vizsgálatokkal fognak megállapítani. A Siberian Times azt írja, hogy egy medvebocsról van szó.

A tetemet egyébként nem paleontológusok találták, hanem a Jeges-tengerben lévő Új-szibériai szigeteken fedezték azt fel rénszarvaspásztorok. A kutatók reménykednek abban, hogy a viszonylag épen megmaradt szövetekben találnak fennmaradt DNS-t is, ahogyan a korábbi többezer éves szibériai mamutmaradványok esetében ez történt.

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók. Ahogy az éghajlat melegszik, az örökké fagyott talaj, a permafroszt egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra – 14 ezer éves kutya vagy farkasféle, 30-40 ezer éves csikó és gyapjasmamut maradványokra –paleontológusok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Ontja magából a föld a mamutcsontokat, de mit kezdünk velük?

Szibériában újfajta aranyláz tombol, a globális felmelegedés ugyanis kedvez a mamutagyar-vadászoknak. Itthon az ősmaradvány-gyűjtők a kavicsbányákban próbálnak szerencsét. Mamutcsontot találni – állítólag – ma már Magyarországon sem nagy kunszt; nagy pénzt érő agyarra bukkanni viszont igen. De vajon rendjén van-e, ha kiforgatjuk a föld mélyén tízezer éve szunnyadó csontokat, hogy aztán azok a kandalló fölé kerüljenek? Hogy lehet összebékíteni a profitorientált kincskereskedelmet a tudományos világgal?

Csatlós Hanna hvg360

Ilyen a mamutagyar-vadászat sötét oldala

A 21. században nem kell mélyre ásni a mamutagyarért, ezek a csontok ugyanis sokszor a felszín közelében, vagy már eleve a felszínen vannak. A globális felmelegedés pedig kifejezetten kedvez a mamutkereskedelemnek, szakértők szerint nem túlzás aranyláznak nevezni a mamutbizniszt. De ennek vannak árnyoldalai is.

Cáfolja a Sony, hogy nem halad a PlayStation 5 gyártása

Cáfolja a Sony, hogy nem halad a PlayStation 5 gyártása

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

Orbán a halottak számát figyeli, ám a nemzeti konzultáció számaival még adós

Orbán a halottak számát figyeli, ám a nemzeti konzultáció számaival még adós