szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Led Zeppelin-legenda, John Bonham 1980. szeptember 25-én hunyt el Jimmy Page windsori házában.

Az 1948-ban született John Henry „Bonzo” Bonhamet a rocktörténet egyik legjobb előadójának tartják, dobosok generációi tekinti mesterének, az Encyclopædia Britannica szerint a hard-rock dobosok első számú modellje.

„Egyszer valaki megkérdezte tőlem, hogy mi a dobtechnikám? Erre visszakérdeztem, hogy mi az ördög az a technika? Aztán azt mondtam: ez az én technikám – felemeltem a kezemet magasra, és keményen leengedtem. A fejtől a dobig, és minél keményebben, annál jobb” – nyilatkozta egyszer Bonham a saját dobtechnikájáról.

Bonham ötévesen kezdett dobolni: „a fürdősó dobozán játszottam. A pergőm egy kerek ón kávésdoboz volt, amelynek aljára vezetéket rögzítettem. És ott voltak anya edényei.” 10 évesen kapta édesanyjától élete első dobját, 14 évesen már zenekarokban játszott.

1968-ban csatlakozott a New Yarbirds-höz, ebből lett a Led Zeppelin, aminek jellegzetes hangzását nagyban meghatározta Bonham dobjátéka.

A zenekar egyik legismertebb, legendás sikere, a Moby Dick – eleinte Pat’s Delight címmel – gyakorlatilag Bonham szenzációs szólószáma, ami a zenekar második albumán nincs négy és fél perc, de koncerteken akár 20-30 percig is eltarthatott. Sokszor letette a szóló közben az ütőket és tenyérrel dolgozott a bőrökön, cineken, kongákon.

Bonham Bonzo halálát az a túlfűtött – drogokkal és főleg alkohollal teli – életvitel okozta, amit a koncertek után és a hétköznapjaiban élt.

1980. szeptember 24-én a Zep-gitáros Jimmy Page windsori házában vandégesekedett, John Paul Jones basszusgitárossal együtt (Plant nem volt jelen). Bonham a nap folyamán, a próbák alatt rengeteget ivott (a vizsgálat szerint legalább tizenhat vodkát, ami körülbelül 480 milliliternek felel meg), majd éjfél után lefektették aludni. Reggel holtan találták a szobájában. A haláleseti nyomozást az East Berkshire-i halottkém vezette, aki alkohol hatására bekövetkező tüdőödémát állapított meg, és kábítószernek nem találták nyomát.(A Rock Handbook című angol kiadvány szerint Bonzo szívrohamban halt meg.)

A vizsgálatot még nem zárták le, amikor október 12-én, egy Kidderminsterhez közeli kis falu, Rushock Szent Mihály templomának temetőjében temették el.

Bonham halála után a Led Zeppelin feloszlott, ezt Jimmy Page december 4-én jelentett be. A tagok úgy döntöttek, nem tudják „Bonzo” nélkül a Led Zeppelint folytatni.

Phil Collins azt nyilatkozta, hogy „Bonham halála veszteség a zenének, és egy kicsit a végét jelenti a rock and roll történetének”.

1994-ben beiktatták a Rock ’n’ Roll Hall of Fame-be, 1995-ben az American Music Awards életműdíjat adományozott neki, amit a fia, a szintén dobos Jason Bonham vett át apja nevében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája