szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Hatáskör hiányában és a meglévő politikák elégséges volta miatt utasította el az Európai Bizottság, hogy lépjen az őshonos kisebbségek ügyében.

„Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” néven ismert polgári kezdeményezés mögött számos, zömében határon túli magyar szervezet áll, de komoly támogatása volt más európai országokban is. A kezdeményezés célja a nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása volt, ennek érdekében szerették volna az Európai Uniónál elérni, hogy szülessen jogszabály-csomag ezzel kapcsolatban. Érveik között szerepel, hogy az EU területén több mint 50 millió olyan ember él, akik egy nemzeti kisebbség vagy kisebbségi nyelvi közösség tagjai.

2020. október 15-én a szervezők az Európai Parlamentben szervezett nyilvános meghallgatáson bemutatták a kezdeményezést és az abban található javaslatokat. A Bizottságnak ezt követően 3 hónapja volt, hogy elfogadjon egy közleményt, amelyben ismerteti a kezdeményezéssel kapcsolatos jogi és politikai következtetéseit.

A kezdeményezést felkarolta az Európai Parlament is, egy hónappal ezelőtti állásfoglalásukban többek között azt írták:

„A regionális nyelveket támogatni kell, és védeni kell a nyelvhasználathoz való jogot az olyan helyeken, ahol az egy hivatalos nyelven túl más nyelveken is beszélnek. A nyelvi közösségek védelme során pedig tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat.”

Az Európai Bizottság azonban végül úgy döntött, hogy elutasítja a javaslatot. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy

„Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához."

A részletes indokolásban pedig arról is szót ejtenek, hogy a Bizottságnak nincs hatásköre jogszabály kezdeményezésére ezen a téren.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a kezdeményezést jegyző FUEN elnöke szerint „az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt. Válaszával a Bizottság cserbenhagyta az Unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát. Közülük több millió embert, akik saját országukban folyamatosan jogsérelem ért, most pedig az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, szintén hátat fordít nekik.”

Vincze hozzátette, hogy a jövőben új eszközökkel, új lendülettel keresik a megoldást az őshonos kisebbségi nyelvek és kultúrák érvényesülésére és védelmére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit