szerző:
SzJ

A somlói galuska az a desszert, ami a legtöbb hazai étterem, bisztró, cukrászda kínálatában szerepel, számos változata és még több félreértelmezése létezik. A csokis piskótás, krémes, tejszínhabos édesség nagyon sokak nagy kedvence. De hogyan is készül, és mitől somlói? Íme a desszert története és az eredeti recept házi használatra.

A somlói galuska története az 1950-es évek végére nyúlik vissza. A Gundel étterem akkori főpincére, a legendás Gollerits Károly találta ki ezt a desszertet. A megvalósítás érdeme pedig Szőcs József Béla cukrászmester nevéhez fűződik, aki a Gerbeaud – bocsánat, akkor 1949-től Vörösmarty - cukrászdában töltötte tanulóéveit, majd 1956-tól 13 évig a Gundel cukrászműhelyt vezette, mígnem Kisalagon megnyitotta saját boltját. A cukrászmester szűkebb pátriájának tiszteletére a fóti Somlyó dombról nevezte el az édességet. A somlói galuska az 1958-as brüsszeli világkiállításon lépett nemzetközi porondra, és óriási sikert aratott. Idehaza pedig, nagyon úgy tűnik, örök kedvenc. Amikor 2010-ben Magyarország kedvenc ételei ügyében össznépi szavazásra szólított a mindmegette.hu portál, és 77 ezer voksból összeállították a leg-leg 25-25-25 főételt, levest és desszertet, kategóriájában a somlói több mint 19 ezer szavazattal végzett az ezüstérmes második helyen, csak a madártej tudta lekörözni  Ha beütjük a keresőbe a hívó szót, lesz 78 ezer találatunk, csakhogy mi a tökéletest kerestük. Íme.  

 

Egy jól sikerült somlói
©

Hozzávalók 4 személyre

1 dl rum, 80 g mazsola, 100 g dióbél

A piskótához:

8 tojás, 160 g cukor,160 g liszt,20 g kakaó,

A sárga krémhez:

0,5 l tej, 1 rúd vanília, 4 db tojás,100 g cukor,30 g liszt

A sziruphoz:

200 g cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj, 20 g kakaó

A tálaláshoz:

300 g cukrozott tejszínhab, 3 adag csokoládéöntet

Elkészítés

Előző este áztassuk rumba a mazsolát, és daráljuk le a diót.

Készítsük el a piskótát! A cukor folyamatos hozzáadásával verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a sárgáját és a lisztet. A masszát osszuk három részre: az egyikhez keverjünk 40 g diót, a másikhoz 20 g kakaót, a harmadik részt pedig hagyjuk meg natúrnak. A masszákat külön-külön terítsük ki ujjnyi vastagon sütőpapírral borított tepsikre és közép meleg sütőben süssük meg őket.

Most következzék a krém. Verjük kemény habbá a 4 tojássárgáját.  Főzzük fel a tejet a vaníliarúddal, adjuk hozzá a cukrot és a 4 darab tojássárgáját, majd a fehérje kemény habját és a lisztet, s óvatosan keverjük össze.

A sziruphoz főzzük a cukrot vízben 15 percig kevés reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd hagyjuk kihűlni, s ezután adjuk hozzá a rumot.

Következhet a desszert összeállítása.Egy nagyobb, mélyebb tál legaljára helyezzük el a diós piskótalapot, locsoljuk meg a szirup 1/3-ával, szórjuk rá a maradék dió és mazsola 1/3-át, majd kenjük rá a sárga krém 1/3-át is. Erre fektessük a kakaós piskótalapot és ismételjük meg az előbbi eljárást, végül a natúr piskótával is tegyünk hasonlóképpen. A klasszikus tálalási módhoz kenjük rá a tetejére a megmaradt sárga krémet, s szórjuk meg kakaóporral. Ha kész, tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

Tálaláskor leveseskanállal szaggassunk belőle galuska formájú darabokat, halmozzuk a tál közepére, fedjük be az édes tejszínhabbal és öntsünk rá sűrű csokoládéöntetet.

Tipp:Bár nem autentikus, de nagyon jól mutat, ha a galuskák helyett kisebb tornyot alakítunk ki egy formával, mielőtt ráöntjük a csokoládékrémet és megkoronázzuk a tejszínhab rózsákkal. A jól elkészített somlói ízén nem változtat ez a kis dízájnolás.

Bortipp: Sauska 6 puttonyos tokaji aszúját javasolja hozzá a Gundel sommelierje, Fabók Mihály

(A receptet a Kossuth Könyvkiadó gondozásában megjelent Gundel Szakácskönyv / 2013/ alapján, a Gundel étterem hozzájárulásával közöljük.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat