szerző:
SzJ

A somlói galuska az a desszert, ami a legtöbb hazai étterem, bisztró, cukrászda kínálatában szerepel, számos változata és még több félreértelmezése létezik. A csokis piskótás, krémes, tejszínhabos édesség nagyon sokak nagy kedvence. De hogyan is készül, és mitől somlói? Íme a desszert története és az eredeti recept házi használatra.

A somlói galuska története az 1950-es évek végére nyúlik vissza. A Gundel étterem akkori főpincére, a legendás Gollerits Károly találta ki ezt a desszertet. A megvalósítás érdeme pedig Szőcs József Béla cukrászmester nevéhez fűződik, aki a Gerbeaud – bocsánat, akkor 1949-től Vörösmarty - cukrászdában töltötte tanulóéveit, majd 1956-tól 13 évig a Gundel cukrászműhelyt vezette, mígnem Kisalagon megnyitotta saját boltját. A cukrászmester szűkebb pátriájának tiszteletére a fóti Somlyó dombról nevezte el az édességet. A somlói galuska az 1958-as brüsszeli világkiállításon lépett nemzetközi porondra, és óriási sikert aratott. Idehaza pedig, nagyon úgy tűnik, örök kedvenc. Amikor 2010-ben Magyarország kedvenc ételei ügyében össznépi szavazásra szólított a mindmegette.hu portál, és 77 ezer voksból összeállították a leg-leg 25-25-25 főételt, levest és desszertet, kategóriájában a somlói több mint 19 ezer szavazattal végzett az ezüstérmes második helyen, csak a madártej tudta lekörözni  Ha beütjük a keresőbe a hívó szót, lesz 78 ezer találatunk, csakhogy mi a tökéletest kerestük. Íme.  

 

Egy jól sikerült somlói
©

Hozzávalók 4 személyre

1 dl rum, 80 g mazsola, 100 g dióbél

A piskótához:

8 tojás, 160 g cukor,160 g liszt,20 g kakaó,

A sárga krémhez:

0,5 l tej, 1 rúd vanília, 4 db tojás,100 g cukor,30 g liszt

A sziruphoz:

200 g cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj, 20 g kakaó

A tálaláshoz:

300 g cukrozott tejszínhab, 3 adag csokoládéöntet

Elkészítés

Előző este áztassuk rumba a mazsolát, és daráljuk le a diót.

Készítsük el a piskótát! A cukor folyamatos hozzáadásával verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a sárgáját és a lisztet. A masszát osszuk három részre: az egyikhez keverjünk 40 g diót, a másikhoz 20 g kakaót, a harmadik részt pedig hagyjuk meg natúrnak. A masszákat külön-külön terítsük ki ujjnyi vastagon sütőpapírral borított tepsikre és közép meleg sütőben süssük meg őket.

Most következzék a krém. Verjük kemény habbá a 4 tojássárgáját.  Főzzük fel a tejet a vaníliarúddal, adjuk hozzá a cukrot és a 4 darab tojássárgáját, majd a fehérje kemény habját és a lisztet, s óvatosan keverjük össze.

A sziruphoz főzzük a cukrot vízben 15 percig kevés reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd hagyjuk kihűlni, s ezután adjuk hozzá a rumot.

Következhet a desszert összeállítása.Egy nagyobb, mélyebb tál legaljára helyezzük el a diós piskótalapot, locsoljuk meg a szirup 1/3-ával, szórjuk rá a maradék dió és mazsola 1/3-át, majd kenjük rá a sárga krém 1/3-át is. Erre fektessük a kakaós piskótalapot és ismételjük meg az előbbi eljárást, végül a natúr piskótával is tegyünk hasonlóképpen. A klasszikus tálalási módhoz kenjük rá a tetejére a megmaradt sárga krémet, s szórjuk meg kakaóporral. Ha kész, tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

Tálaláskor leveseskanállal szaggassunk belőle galuska formájú darabokat, halmozzuk a tál közepére, fedjük be az édes tejszínhabbal és öntsünk rá sűrű csokoládéöntetet.

Tipp:Bár nem autentikus, de nagyon jól mutat, ha a galuskák helyett kisebb tornyot alakítunk ki egy formával, mielőtt ráöntjük a csokoládékrémet és megkoronázzuk a tejszínhab rózsákkal. A jól elkészített somlói ízén nem változtat ez a kis dízájnolás.

Bortipp: Sauska 6 puttonyos tokaji aszúját javasolja hozzá a Gundel sommelierje, Fabók Mihály

(A receptet a Kossuth Könyvkiadó gondozásában megjelent Gundel Szakácskönyv / 2013/ alapján, a Gundel étterem hozzájárulásával közöljük.)

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

Fekete kordonok mögött épül a Ligetben az ország legkorszerűbbnek ígért játszótere

"Kunhalmi megint nekiszaladt az alytónak?" - máris mém lett az MSZP helyesírási bakijából

"Kunhalmi megint nekiszaladt az alytónak?" - máris mém lett az MSZP helyesírási bakijából

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Komoly hatással lesz a filmiparra, ha Oscart nyer a Netflix

Komoly hatással lesz a filmiparra, ha Oscart nyer a Netflix

Három új képviselővel ül ma össze a parlament

Három új képviselővel ül ma össze a parlament