Az MBN bejelentette, hogy négy hónappal a januári felértékelődési spekuláció után már nem kell tartani a spekulációtól, ezért a jegybank befejezte devizapiaci műveleteit és visszatér korábbi gyakorlatához, azaz elsősorban a kamatszint alakításával kívánja befolyásolni az árfolyam alakulását. A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6,5 százalékos szintjét.

A Montáris Tanács megvitatta A felértékelődési spekuláció kezelése című jegybanki háttéranyagot, amelynek legfőbb megállapítása, hogy a januári pénzpiaci spekulációt nem lehetett előre látni, a kialakult helyzetet azonban a Magyar Nemzeti Bank "jól kezelte". A spekuláció és annak utókezelése a pénzpiac stabilitásának veszélyeztetése nélkül lezárult – állapította meg az MNB. Az elmúlt évben mind a költségvetési, mind a bérpolitika inflációnövelő hatása rendkívül erős volt, ezért az MNB szigorú monetáris kondíciókat, erős árfolyamot tartott fenn, hogy ne forduljon vissza a 2001 májusában megindult dezinflációs folyamat - áll az elemzésben.
Az elmúlt hónapokban felgyorsult a dezinflációs folyamat, a gazdaság szereplői egyre nagyobb mértékben alkalmazkodtak az alacsony inflációs környezethez, a januári spekuláció pedig nem okozott veszteséget a belföldi gazdasági szereplőknek – állítják a jegybank szakértői. Az MNB szerint a 2003. január közepe előtti időszakban a forint árfolyamának erősödését nem spekulatív tőkebeáramlás okozta. A spekulatív tőke döntő része kiáramlott, a felértékelődési spekulációt követő konszolidáció időszaka ez év május végén lezárult.
A forint árfolyama elleni spekuláció következtében a jegybank első öthavi mérlegében 42 milliárd forint nyereség keletkezett, és a magyar bankok is nyereséghez jutottak, miközben a spekulánsok 60 milliárd forint veszteséget könyveltek el - közölte Járai Zsigmond, az MNB elnöke. Az év elején 5,3 milliárd euró forró tőke érkezett az országba, ebből 3,8 milliárd eurót a piac visszavásárolt, 1,2 milliárd euró a magyar bankokhoz került, a spekulánsok vesztesége 240 millió euró volt.
Pedro Solbes, az unió pénzügyi biztosa a közelmúltban azt mondta, hogy az eurózónához csatlakozni kívánó országoknak előzetesen az ERM-II árfolyamrendszerben plusz-mínusz 15 százalékos sáv helyett szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos lebegtetési sávban kell megőrizniük valutájuk stabilitását. A jegybank elnöke erre reagálva kijelentette, hogy jelentősen szűkítené a gazdaságpolitika és a monetáris politika mozgásterét, ha az ERM II árfolyamrendszerben a forintot egy szűk sávban kellene tartani. Járai Zsigmond nem tartja lehetetlennek a sávszűkítést, ám ez nagyobb felelősséget róna a költségvetési és a bérpolitikára; a jelenleginél jóval szűkebb sáv ugyan tükrözi az árfolyam stabilitását, ám nem maastrichti elvárás - mondta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok