szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Talán még nem késő ...”– ez juthat eszébe annak aki az elmúlt időszakban kimaradt a részvénypiac emelkedéséből, nem részesült az állampapír piaci hozamok csökkenéséből, sőt még a forint erősödésére sem játszott a bankközi piacon. El kell keserítenünk ezeket a potenciális befektetőket: késő!

A jelentősebb pozitív irányú változások megtörténtek. Tovább is erősödhet a forint, tovább szárnyalhat a részvénypiac, zuhanhatnak a hozamok, de egyre nagyobb az esélye a drasztikus korrekciónak. Magasabbról nagyobbat lehet esni! Ma már – talán egyes részvényektől eltekintve – elmondható, hogy nem a valós gazdasági teljesítmények mozgatják az árakat, hanem az befektetői hangulat, amely kialakult az elmúlt fél-egy évben. Ez nehezen értelmezhető az ajánlásokat készítő számára, hiszen a tömegpszichózis értelmezése egy külön szakmát foglalkoztat. Mégis tegyünk egy kísérletet.

Visszanézve egy kicsit távolabbra, az utóbbi egy évben azt láthattuk, hogy az ellentmondásos makrogazdasági helyzet (ikerdeficit - jó növekedési mutatók) ellenére folyamatosan csökkent az a felár, amit a magyar gazdaság kockázatai miatt kell fizetni a befektetők számára. Ez még önmagában nem ellentmondás, hiszen nem feltétlenül ma alacsony ez a felár, hanem lehet, hogy korábban volt túl magasan árazva és a mostani szintek közelítenek jobban a realitásokhoz.

Itt tehát nem tudunk egzakt módon értékelni, de mégis kell valami támpontot keresnünk ahhoz, hogy a befektetési döntéseink átgondoltak (átgondolhatóak) legyenek. Ha nem csak az egyes kiragadott időpontokban nézzük meg a piaci árakat, hanem azokat folytonosságukban vizsgáljuk, azonnal kiderül, hogy a makrogazdasági helyzet és az árak változásai jelentős tempókülönbséget mutatnak.

Ez alatt azt értjük, hogy az állampapírok hozamai a makrogazdasági mutatók javulását jóval megelőzve csökkentek, a forint iránti kereslet nem a külföldi beruházások hatására emelkedett, a részvények áraiba pedig olyan növekedési potenciálok épültek be, amit a BÉT-en forgalmazott részvények többsége aligha teljesít. Tehát minden szinten a várakozások tartják fenn a piaci trendeket, de előbb-utóbb ezeknek a várakozásoknak teljesülniük kell, mert különben csak légvárakat építünk. És minél nagyobb a lufi, annál nagyobbat szól.

Ez lehet az oka annak, hogy jelen sorok írója sem tudja – ahogy senki más sem -, hogy a ma uralkodó trendek meddig tartanak, mikor törik meg a lendület, mikor fordul a piac. De az egyre inkább érezhető, hogy nem a piaci hírek, hanem a befektetők maguk fogják elindítani a trendeket megtörő folyamatokat. Csak az a kérdés, hogy mikor fordul a hangulat.

A héten több elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy lassan itt a vége a bull trendnek. A forint piacát tekintve pedig arra figyelmeztetnek, hogy a különböző opciós stratégiák miatt könnyen előfordulhat a 240,01-es intervenciós szint meghaladása is, tehát további erősödés sem kizárt, de ezek után megjósolhatatlan irányba, jelentős volatilitás következhet, ami komoly veszteségeket okozhat a befektetőknek, de a termelő vállalatoknak is.


Túlértékelt a forint, így továbbra sem ajánljuk vételre (Oldaltörés)


Az állampapírok tekintetében azt tapasztaljuk, hogy ismét nekilódultak a januári inflációs adat hatására a hozamok, rég nem látott alacsony szinteket elérve. A piaci árakba hétfőre (2005.02.21) már több mint 100 bázispontos MNB alapkamat csökkentés épült be. Tovább erősödött a kamatvágások előre történő árazása, ami öngerjesztővé kezd válni abban a pillanatban, amikor ezen folyamatok hatására hajt végre monetáris lazítást az MNB.

Ma a legjobban az kezelné a helyzetet, ha a jegybank csak 25 bázispontos csökkenést hajtana végre, de később (egy-két héten belül) nem rendes kamatdöntő ülésnapon még 50 bázispontos csökkenést jelentene be. Talán ez meglephetné a piacot, ami azért volna kívánatos, mert ma a piac vezetheti az MNB-ét és nem fordítva.

Többször elhangzott az utóbbi időszakban, hogy nem a forint árfolyama a lényeges, hanem az, hogy mennyire stabil ez az árfolyam. Nos, azt látjuk az elmúlt egy évet vizsgálva, hogy a stabilitás nem az erőssége a hazai fizetőeszköznek, még akkor sem, ha történetesen éppen az utóbbi egy évben jelentősen erősödött a forint. A gazdálkodó szervezetek szempontjából az erősebb irányban volatilis forint éppúgy nem jó, mint a gyengülő trendben nagy változékonyságot mutató forint.

Közben azt látjuk, hogy a GDP növekedés gyorsulása mellett ikerdeficites a gazdaság és ezen a helyzeten az idei költségvetés sem javít sokat. Tehát egyértelmű, hogy a spekulatív forintvételek túllendítették a reális árfolyam szinten a forintot, túlértékelt, így nem ajánlható vételre továbbra sem a bankközi piacon. Euróban denominált értékpapírok vétele azonban jelentős eredményt hozhat ha később fordulna a trend, de itt minimum fél éves befektetési időben érdemes gondolkodni. Rövid távon a forint esetében a kivárást javasoljuk.

A kockázatkerülő befektető most a rövidebb oldalon fektet be (Oldaltörés)


Ezúttal az állampapírok esetében is a szokásosnál hosszabb időszakot jelentő diagramot készítettünk. Ennek oka az, hogy itt is fontos az, hogy a trendet lássuk, a változás dinamikáját is érzékeljük.

Jól látható, hogy a legutóbbi (enyhe) korrekció óta nem párhuzamosan, hanem vízszintes irányba tolódik el a hozamgörbe, tehát az egyes lejáratok közti hozamkülönbség mérséklődik. Ez azt jelenti, hogy a kockázatkerülő befektető inkább a rövidebb oldalon fektet be, mivel a hosszabb időszaki befektetés nem jelent már akkora többlethozamot mint korábban. Ezúttal mi is ezt a magatartást javasoljuk, hiszen mint a korábbiakban is írtuk, később jelentős korrekció lehet. Addig viszont a kisebb kockázatú befektetéseket preferáljuk!

A BÉT-en a gyorsjelentési szezon lezárását sem követte korrekció, sőt ismét történelmi rekordok dőltek meg, soha nem látott magasságokba emelkedett az Egis, a MOL, az OTP, de a többiek sem maradtak le sokkal, a piacon szinte minden részvény erősödni tudott.

Az is biztató, hogy mindez növekvő forgalom mellett következett be. Ezek alapján további emelkedés várható, de itt sem szabad megfeledkezni arról, hogy milyen várakozások épültek be az árakba és eddig mit nem árazott a piac.

Fontos kiemelni, hogy a tőzsdei eredmények drasztikus növekedése mindössze két vállalat (MOL, OTP) eredménynövekedésének köszönhető. Az Egis és a Richter nyeresége ennek a szintnek csak töredéke. Ezeket a részvényeket nem tekintve a nyereség bővülése alig 10 százalék, ami az árak emelkedését tekintve elég gyenge teljesítmény. A fundamentumaikat tekintve tehát azt mondhatjuk, hogy az OTP, a MOL, az Egis, a Richter továbbra is tartható a portfóliókban, a többi társaság részvényei viszont megértek az eladásra.

Ajánlások (Oldaltörés)


- Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás,

- 1 év felett: kivárás

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

- Hazai részvénypiac:

- MOL, Richter, OTP, Egis: tartás

- egyéb hazai részvények: eladás

- Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra