Tetszett a cikk?

Bonyolódik a Danone-ügy: pénteken Francois Loos francia ipari miniszter olyan kijelentést tett, miszerint a külföldi vevőtől való védelemre a vállalatnak kell felkészítenie magát, igazgatóinak kell kitalálni azt a részvényesi struktúrát, ami egy külföldi felvásárlás ellen megvédi. A nyár elején röppent fel a hír, hogy az amerikai PepsiCo szeretné megszerezni magának a francia nagyvállalatot.

Loos a Danone és a svájci Nestlé esetleges üzleti összefonódásáról - a Pepsi ellen - nem nyilatkozott. A Pepsi tervével kapcsolatban a nyár elején Dominique de Villepin francia miniszterelnök a "francia érdekek védelmét" ígérte. Loos most egy tervezeten dolgozik, amely gyakorlatilag vétózási lehetőséget adna a francia kormánynak bizonyos stratégiai területeken. A tervezet egyelőre az EU bírálatát váltotta ki protekcionista alapállása miatt.

Augusztus végén vált ismertté, hogy a francia kormány tíz ágazatot venne fel a külföldi befektetők elől elzárt tevékenységek listájára. Ezek: a hadiipar, a távközlési lehallgatás, a sifrírozás, a biztonsági szolgáltatások, az informatikai biztonságtechnika, a kettős - civil és katonai célra egyaránt alkalmazható - technológiák, a biotechnológia, az oltóanyag gyártás és a kaszinók üzemeltetése. A sajtóban megjelent lista feltűnően nem tartalmazta az élelmiszeripart, holott éppen ezen a területen robbant ki a lista összeállítását kiváltó politikai felzúdulás a PepsiCo állítólagos kísérlete miatt a Danone megszerzésére.

A francia ipari miniszter akkor azt mondta, elvileg nem ellenzik francia vállalat külföldi felvásárlását, de általában erősíteni akarják a francia cégek versenyképességét és függetlenségét, és egyenlő játékszabályokat akarnak. A nagyobb értékű vállalat-felvásárlások és -egyesülések engedélyezése vagy elutasítása az Európai Bizottság joga, amely versenyfelügyeleti hatóságként azt is vizsgálja, hogy a kormányok nem próbálják-e kisiklatni az ilyen ügyleteket.

Július végén a PepsiCo állítólag cáfolta a francia piacfelügyeleti hatóságnál, hogy a Danone élelmiszeripari konszern felvásárlását tervezné, de elzárkózott minden, a Danone átvételével kapcsolatban felmerült értesülés kommentálásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem is "bio" a Danone biojoghurtja

A francia Danone élelmiszeripari konszern a jövőben nem használhatja a biojoghurt elnevezést belföldi piacán - tette közzé a cég kedden Párizsban.

hvg.hu Gazdaság

Álhír a Danone győri üzembezárása?

Napok óta terjednek az interneten olyan értesülések, amelyek szerint a Danone októberben a Győri Keksz- és Ostyagyár bezárása készül, s ezzel régi, jól ismert márkák szűnnének meg. A cég cáfolja a híreszteléseket, a győri polgármester nem tud cégbezárásról. Közben e-mailek bojkottra szólítanak fel.

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját