szerző:
eurohirek.hu

Az Európai Unió hamarosan megkezdi módosított lisszaboni programjának végrehajtását. A nemzeti tervek elkészültek, indul az összehangolás. Magyarországon az önkormányzati szerkezet mellett az egészségügy és az oktatásügy is átalakításra szorul. A kormány sokat vár a még nem aktívak munkába kapcsolódásától, s változatlanul kiáll az euró 2010-es bevezetése mellett.

Három miniszter tájékoztatta az újságírókat pénteken arról, hogy milyen hatással lesz Magyarországra az Európai Unióban várhatóan végre meginduló lisszaboni folyamat. A 200 ben elfogadott „óriásprojekt” eredeti célja az volt, hogy a világ legfejlettebb régiójává emelje térségünket. A cél - részben a kedvezőtlen globális folyamatok miatt - nem került közelebb, ezért a terveket idén módosították. Őszre minden tagországnak ki kell dolgoznia sajátnemzeti stratégiáját, akcióprogramját. Ezt Magyarország teljesítette és a dokumentumot október 15-ig eljuttatja Brüsszelbe. A 25 nemzeti akcióprogram november 23-án kerül egy e célra létrehozandó szakbizottság elé és december 21-ére kell megszületnie az első értékelésnek arról, hogy milyen eszközökkel, feltételrendszerrel lesznek végrehajthatók az egységesített feladatok.

Fő a foglalkoztatás bővítése

A magyar versenyképességi program négy fő területre terjed ki: makrogazdaság, közfinanszírozás;  foglalkoztatás-bővítés; az üzleti környezet dinamikus megváltoztatása, jobb szolgáltatások, kiszámíthatóbb, rugalmasabb jogrendszer; K+F, innováció. Baráth Etele európaügyi és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a foglalkoztatás-bővülés terén a legégetőbbek a teendői. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2005-re 67 százalékos foglalkoztatási rátát ér el (a jelenlegi 63 százalék). A lemaradásunk ezen a téren rendkívül nagy, hiszen mi még csak 57 százaléknál tartunk. A feladat a gyors ütemű felzárkózás, évi 0,7 százalékpontos növekedés megvalósítása.

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a GDP-növekedést az elmúlt években a hatékonyságnövelés „hozta”, nem pedig a foglalkoztatás-bővülés, noha a gazdaság rugalmasságát éppen ez utóbbi segítségével lehetne jelentősen javítani. A nagyarányú inaktivitás súlyos terheket jelent, növeli az államháztartás terheit és csökkenti a bevételeket. Magyarországon jelenleg 40 százalék az inaktívak aránya és elérni kívánt cél, hogy ebből a körből minél több embert sikerüljön bevonni a munkába.

Ebből a szempontból nem érdektelen, hogy az Európai Unió foglalkoztatás-bővítési politikája két pilléren alapszik: a munkavégzés legyen vonzó, s távolodjon el a szociális ellátástól, vagyis a jövedelemkülönbség tegye érdekeltté az érintetteket a munkavállalásban; minden érdekelt juthasson tényleges, személyre szabott segítséghez, amelynek uniós szintű mottója: „Lépj egyet, hogy mi is segíthessünk!”.

Mégis lesz euró 2010-ben?

Veres János pénzügyminiszter elsődleges makrogazdasági célnak nevezte az állam méretének szűkítését. Megítélése szerint ez teremthet forrásokat, levegőt a gazdaság számára. Ugyanilyen lényeges a hiány csökkentése, amellyel kapcsolatban nem mulasztott el emlékeztetni: 2002 óta évről évre csökken az államháztartás hiánya, még ha idén az Eurostat – egyelőre még mindig csak szóbeli! – állásfoglalása alapján elszámolás-technikai okokból nagyobb is lesz a tervezettnél.

A pénzügyminiszter hangsúlyos feladatnak nevezte az önkormányzati szerkezet megváltoztatását, kétharmados jogszabályról lévén szó, eddig ez nem sikerült, pedig az állam működési költségei jelentősen csökkenthetők lennének. Az egészségügy és az oktatásügy átalakítása napirendre kerül, a nyugdíjreform és

Manktelow: 2010 elúszott
Bár a magyar pénzügyminiszter még bízik a közös valuta 2010-es bevezetésében, a hvg.hu-nak nyilatkozó londoni elemző, Aidan Manktelow szerint ez a hajó már elúszott. Olvasson tovább!
az egészségügyi ellátórendszer reformja elodázhatatlan, mindemellett csökkenteni kell a centralizációt, több pénzt hagyva a vállalkozásoknál. A kormány nem mondott le az euró 2010-es bevezetéséről, Veres János szerint elsősorban akarat kell, és ez a kormányban megvan. Nevek említése nélkül kérte, hogy „más szereplők is akarják” a 2010-es pénzcserét, és ne ellene tegyenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres szerint tartható a 2010-es euró

A pénzügyminiszter 1,4 százalékos hiánycsökkenést vár jövőre. Szerinte 2008-ra megfelelhetünk a kritériumoknak és 2010-ben bevezethető a közös valuta. Ehhez azonban a közigazgatásra kevesebbet kell költeni és egészségügyi reform is kell.

MTI Gazdaság

Veszített vonzerejéből az euró?

Belső problémák és az uniós intézményrendszer válsága az euró kezdi elveszteni vonzerejét a tavaly májusban csatlakozott új tagok számára - vélik elemzők. Az újonnan jöttek eredetileg 2010-ig be akarták fejezni csatlakozásukat az euróövezethez, de a zóna 22 tagúvá bővülése távolabbnak tűnik, mint valaha.

hvg.hu Gazdaság

EIU: "kényszerzubbony" lehet a magyar euró

Elszállt az esélye annak, hogy Magyarország 2010-ben bevezesse az eurót - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Aidan Manktelow, a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője. Szerinte csak 2012-13-ban jöhet a magyar euró, de a késés nem árthat sokat sem a forintnak, sem a befektetői érdeklődésnek.

Világ

Prodi: zsákutcában a "lisszaboni stratégia"

Az Európai Bizottság távozó elnöke, Romano Prodi szerint az EU kudarcot vallott a maga elé állított növekedési célok tekintetében: nem sikerül teljesíteni az úgynevezett "lisszaboni stratégia" célkitűzéseit, nevezetesen, hogy az EU-t a 2010-ig a világ legerősebb gazdasági térségévé tegyék.

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Itt a tudományos válasz arra, tényleg rosszabb termékekkel etetnek-e minket a gyártók

Itt a tudományos válasz arra, tényleg rosszabb termékekkel etetnek-e minket a gyártók

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Amerika kibertámadást indított Irán ellen a lelőtt drón miatt

Amerika kibertámadást indított Irán ellen a lelőtt drón miatt

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat